Chlebek rwany

z masłem czosnkowym i bazylią

Nasz ulubiony weekendowy chlebek to właśnie chlebek rwany. To ciekawa propozycja pieczywa na spotkanie rodzinne, ale też na codzień. Często zabiegani przy sobotnich obowiązkach mamy ochotę na przekąskę i wtedy wystaczy podejść, oderwać i biegać dalej. Nasza wersja chlebka rwanego koniecznie z dodatkiem czosnku, ale masło można przygotować wedle własnych upodobań dodając odpowiednie przyprawy czy zioła.

Chlebek rwany – Składniki :

  • 600 g mąki tortowej
  • 300ml letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 50g oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Masło czosnkowe :

  • 150 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii
  • łyżeczka soli

Chlebek rwany – Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie
  • Do miski wsypuje mąkę, sól, cukier oraz wlewamy oliwę i wodę z drożdżami.
  • Ciasto na chlebek wyrabiamy a następnie odstawiamy pod przykryciem na około godzinkę.
  • W tym czasie do masła przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sól oraz bazylię a następnie mielimy za pomocą blendera.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (jeśli się klei można podsypać mąką), smarujemy masłem i tniemy płat na 8 równych paseczków.
  • Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy koło siebie w formie tortowej lub 25/25cm uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej np.sezamem. Odstawiamy na 15 min.
  • Chlebek rwany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 min
edf

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.