Lubicie przetwory na zimę ! Dobrze trafiliście. Dzisiaj chcę wam zaproponować najlepszą, oryginalną fasolkę konserwową wg. przepisu mojej mamy. Fasolka zawsze się udaje, a słoiki stoją bardzo długo. Przygotowana fasolka w zalewie słodko – kwaśnej smakuje obłędnie, a podana z tartą bułką do obiadku – to dla mnie bomba.
Fasolka konserwowa składniki:
- fasolka szparagowa – przepis na garnek o pojemności 5 litrów
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
- 3/4 małej płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
Fasolka konserwowa – wykonanie:
- Fasolkę myjemy. Obcinamy końce. Przygotowujemy garnek o pojemności 5 litrów i wrzucamy fasolkę tak 3/4 garnka. Następnie zalewamy do pełna wodą.
- Do fasolki z wodą dodajemy 3 duże łyżki cukru, 1,5 łyżki soli i kwasek cytrynowy.
- Tak przygotowaną stawiamy na palnik i gotujemy od wrzenia 5 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Letnią fasolkę kroimy w kawałki i przekładamy do słoików. Wody od gotowania nie wylewamy, ponieważ to jest nasza zalewa.
- Przygotowane słoiczki z fasolką napełniamy zalewą i mocno dokręcamy.
- Pasteryzujemy fasolkę od wrzenia wody około 30 minut. odstawiamy.
- Następnego dnia również pasteryzujemy fasolkę 30 minut.
- Fasolkę pasteryzuję 2 razy , ponieważ wtedy długo się trzyma i nie psuje.
