Fasolka szparagowa konserwowa na zimę

Lubicie przetwory na zimę ! Dobrze trafiliście. Dzisiaj chcę wam zaproponować najlepszą, oryginalną fasolkę konserwową wg. przepisu mojej mamy. Fasolka zawsze się udaje, a słoiki stoją bardzo długo. Przygotowana fasolka w zalewie słodko – kwaśnej smakuje obłędnie, a podana z tartą bułką do obiadku – to dla mnie bomba.

Fasolka konserwowa składniki:

  • fasolka szparagowa – przepis na garnek o pojemności 5 litrów
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 małej płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego

Fasolka konserwowa – wykonanie:

  1. Fasolkę myjemy. Obcinamy końce. Przygotowujemy garnek o pojemności 5 litrów i wrzucamy fasolkę tak 3/4 garnka. Następnie zalewamy do pełna wodą.
  2. Do fasolki z wodą dodajemy 3 duże łyżki cukru, 1,5 łyżki soli i kwasek cytrynowy.
  3. Tak przygotowaną stawiamy na palnik i gotujemy od wrzenia 5 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
  4. Letnią fasolkę kroimy w kawałki i przekładamy do słoików. Wody od gotowania nie wylewamy, ponieważ to jest nasza zalewa.
  5. Przygotowane słoiczki z fasolką napełniamy zalewą i mocno dokręcamy.
  6. Pasteryzujemy fasolkę od wrzenia wody około 30 minut. odstawiamy.
  7. Następnego dnia również pasteryzujemy fasolkę 30 minut.
  8. Fasolkę pasteryzuję 2 razy , ponieważ wtedy długo się trzyma i nie psuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.