Kurczak curry

z mleczkiem kokosowym

Kurczak curry czyli kawałeczki kurczaka w charakterystycznym żółtym sosie, to kolejna propozycja na szybki i nie trudny w wykonaniu obiad. W oryginale przyrządzany na ostro, jednak moja wersja jest delikatna by mogły zjeść z nami dzieciaki. Starałam się też, aby posiłek był lekki więc zrezygnowałam z śmietany i zastąpiłam ją mleczkiem kokosowym . Mąż mianował tę potrawę jako faworyt wśród zjedzonych dotąd kurczaków w sosie. Ja podałam swoją wersję curry z komosą ryżową, ale równie smacznie będzie z ryżem lub makaronem ryżowym.

Curry

Kurczak curry – Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora (ok. 30g.)
  • kawałek selera (ok. 20g)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2szkl wody
  • 1szkl mleka kokosowego

Kurczak w sosie curry : Wykonanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry.
  • Na patelni szklimy cebulkę z dodaarkiem pora i selera a następnie dodajemy kurczaka i przysmażamy .
  • Całość zalewamy woda i dusimy do miękkości około 15 min.
  • Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy kurkumą,imbirem tymiankiem, majerankiem i sokiem z cytryny.
  • Doprowadzamy do wrzenia i podajemy np.z ryżem.
Kurczak w sosie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.