Kurczak curry czyli kawałeczki kurczaka w charakterystycznym żółtym sosie, to kolejna propozycja na szybki i nie trudny w wykonaniu obiad. W oryginale przyrządzany na ostro, jednak moja wersja jest delikatna by mogły zjeść z nami dzieciaki. Starałam się też, aby posiłek był lekki więc zrezygnowałam z śmietany i zastąpiłam ją mleczkiem kokosowym . Mąż mianował tę potrawę jako faworyt wśród zjedzonych dotąd kurczaków w sosie. Ja podałam swoją wersję curry z komosą ryżową, ale równie smacznie będzie z ryżem lub makaronem ryżowym.
Kurczak curry – Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała cebula
- kawałek pora (ok. 30g.)
- kawałek selera (ok. 20g)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki tartego imbiru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2szkl wody
- 1szkl mleka kokosowego
Kurczak w sosie curry : Wykonanie
- Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry.
- Na patelni szklimy cebulkę z dodaarkiem pora i selera a następnie dodajemy kurczaka i przysmażamy .
- Całość zalewamy woda i dusimy do miękkości około 15 min.
- Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy kurkumą,imbirem tymiankiem, majerankiem i sokiem z cytryny.
- Doprowadzamy do wrzenia i podajemy np.z ryżem.