Dostałam od wujka dużo cukinii z jego domowego ogródka, więc należało ją jakoś wykorzystać. Na pierwszy rzut padło na lasagne z cukinią. Do tego dania wykorzystałam również mięso które ugotowałam wcześniej na rosół i wykorzystałam je jako farsz do lasagne.
Lasagne z cukinii składniki
- łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 100 g sera pleśniowego
- 1 szklanka mleka
- miseczka ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1 szklanka bulionu
- średniacebula czerwona
- puszka pomidorów z puszki
- 1 duża cukinia
- 12 płatów makaronu do lasagne
- 2 ząbki czosnku
- 1 mozzarella
Lasagne z cukinii wykonanie:
Cukinię kroimy w plastry około 0,5 cm, solimy i odstawiamy na bok aż pusci wodę. Gillujemy każdy plaster na girllu elektrycznym.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Kurczaka z rosołu kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Suszonym oregano i bazylią. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje i nadmiar wody odparuje.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu beszamelowegoRozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy aż nie będzie grudek. Stopniowo dodajemy bulion naprzemiennie z mlekiem, mieszając dokładnie aby nie było grude, na koniec dodajemy ser pleśniowy. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje. Na dno układamy 1/3 cukinii, zalewamy 1/4 beszamelu, układamy 3 płaty nieugotowanego makaronu lasagne, zalewamy 1/3 sosu pomidorowego. Całość powtarzamy dwa razy, tak aby na wierzchu był makaron, zalewamy go resztą sosu beszamelowego i rozerwaną na cząstki mozzarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 – 40 minut.