Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem

Z limonką i migdałami

Makaron ryżowy to makaron znany z swej prostoty w wykonaniu. Ma bardo delikatny smak dlatego bardzo dobrze współgra z wieloma dodatkami i przyprawami. Jest lekki i nie zawiera glutenu, więc to idealny zamiennik dla osób na diecie lub z problemami żołądkowymi. Nam smakuje zarówno z wieprzowiną, wołowiną jak i kurczakiem. Tę ostatnią wersję przygotowaliśmy ostatnio z dodatkiem zdrowego szpinaku. Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem zaliczamy do tych dań”na szybko”.

Z przepisu otrzymamy ok. 2 porcje

edf

Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem

Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 220 g szpinaku (5 kulek mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 120g makaronu ryżowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki plus łyżeczka startej skórki
  • 20g płatków migdałowych
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Sól i pieprz

Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem

Wykonanie :

  • Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka a gdy nabierze koloru dosypujemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Gdy czosnek się zarumieni dodajemy szpinak i migdały, przysmażamy a następnie całość zalewamy około szklanką wody.
  • Zawartość patelni dusimy do miękkości mięsa (około 15 min).
  • W między czasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
  • Danie doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem. Dosypujemy gotowy makaron i dokładnie mieszamy.
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem wykładamy na talerz i posypujemy skórką startą z limonki. (opcjonalnie dodatkowo mozarella lub innym serem)
edf

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.