Makaron ryżowy to makaron znany z swej prostoty w wykonaniu. Ma bardo delikatny smak dlatego bardzo dobrze współgra z wieloma dodatkami i przyprawami. Jest lekki i nie zawiera glutenu, więc to idealny zamiennik dla osób na diecie lub z problemami żołądkowymi. Nam smakuje zarówno z wieprzowiną, wołowiną jak i kurczakiem. Tę ostatnią wersję przygotowaliśmy ostatnio z dodatkiem zdrowego szpinaku. Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem zaliczamy do tych dań”na szybko”.
Z przepisu otrzymamy ok. 2 porcje
Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem
Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 220 g szpinaku (5 kulek mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- 120g makaronu ryżowego
- 2 łyżeczki soku z limonki plus łyżeczka startej skórki
- 20g płatków migdałowych
- 1 szkl wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Sól i pieprz
Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem
Wykonanie :
- Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka a gdy nabierze koloru dosypujemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gdy czosnek się zarumieni dodajemy szpinak i migdały, przysmażamy a następnie całość zalewamy około szklanką wody.
- Zawartość patelni dusimy do miękkości mięsa (około 15 min).
- W między czasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
- Danie doprawiamy sokiem z cytryny i w razie potrzeby solą i pieprzem. Dosypujemy gotowy makaron i dokładnie mieszamy.
- Makaron z kurczakiem i szpinakiem wykładamy na talerz i posypujemy skórką startą z limonki. (opcjonalnie dodatkowo mozarella lub innym serem)