Jeśli znudziły ci się racuchy, pankeyki czy naleśniki to zapraszam cię dziś na marchewkowe placuszki . Mięciutkie, delikatne i lekko migdałowe za sprawą mleka roślinnego są idealne na drugie śniadanie lub do kawy. Mąkę gryczaną możesz wymienić na zwykłą pszenną, jednak na pewno będą się wówczas różnić strukturą. Nasze placki podałam z truskawkami dla przełamania słodyczy, ale pasować będzie również masło orzechowe lub dżem.
Marchewkowe placuszki – Składniki :
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka migdałowego
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie dodatki :owoce, masło orzechowe, dżem
Marchewkowe placuszki – Wykonanie :
- Marchewkę zcieramy na tarce o małych oczkach.
- Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba rodzaje mąki oraz mleko i mieszamy.
- Następnie dodajemy startą marchewkę, cukier oraz sodę oczyszczoną.
- Na matelni rozgrzewamy olej kokosowy,zmniejszamy ogień, nalewamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.