Ogórki konserwowe

ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe to zdecydowanie klasyka wśród wszystkich przetworów! U mnie jest to obowiązkowa pozycja w spiżarni. Robiłam je już naprawdę wiele razy i w moim domu nigdy się one nie znudzą. Jestem pewna, że u wielu osób jest tak samo. 😉

Ogórki konserwowe przepis

Zawsze ogórki konserwowe przygotowuję według tradycyjnego przepisu, który jest w mojej rodzinie od lat. Muszę przyznać, że nigdy mnie on nie zawiódł i ogórki z tego przepisu są po prostu najlepsze! Jeśli chcecie przygotować ogórki konserwowe na zimę to gorąco wam polecam wypróbować poniższy przepis. Są one doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, ale można je także spożywać solo.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 1 marchewka
  • do każdego słoika po: 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 baldachimie kopru, ćwiartce cebuli, 1 liściu laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/2 łyżki soli

Przepis na ogórki konserwowe:

  1. Do dużej miski z wodą przełożyć ogórki gruntowe. Pozostawić je tak na kilka godzin. Po tym czasie ogórki dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Słoiki, w których będziemy robić przetwory dokładnie umyć i wyczyścić. Ja użyłam 4 słoików o pojemności 900 ml.
  3. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w plasterki.
  4. Do każdego słoika włożyć po 1/2 łyżeczki gorczycy, ćwiartce cebuli, 1 liściu laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego i kilka plasterków marchewki. Kolejno w słoikach pionowo układać wcześniej umyte ogórki. Na wierzchu każdego słoika ułożyć po 1 baldachimie kopru.
  5. Składniki zalewy (tj. wodę cukier, ocet spirytusowy i sól) przełożyć do garnka, wymieszać, wstawić na gaz i zagotować. Zalewę lekko ostudzić.
  6. Tak przygotowaną(jeszcze ciepłą) zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki zakręcić.
  7. Dno dużego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą i ułożyć na niej słoiki. Całość zalać wodą tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryć, wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania słoiki pasteryzować przez 5-7 minut. Po tym czasie słoiki ułożyć na blacie do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Polecam wypróbować także przepis: mizeria na zimę.

ogórki konserwowe przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.