Szaszłyki to danie które lubię przygotowywać nie tylko na obiad czy kolację, ale też przy okazji uroczystości. Smaczne i szybkie w obróbce ale też kolorowe więc ładnie prezentują się na stole. I wcale nie trzeba posiadać grilla, ja swoje przygotowałam w piekarniku.
Z podanych składników otrzymałam 10 szaszłyków.
Szaszłyki z indyka – Składniki :
- 500g polędwiczek z piersi indyka
- 3 łyżeczki przyprawy suszone pomidory
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- 1 papryka
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula czerwona
- boczek wędzony
Szaszłyki z indyka-Wykonanie :
- Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzą oraz przyprawami.
- Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w większą kostkę a boczek w grubsze plastry.
- Na długie wykałaczki nadziewany wszystkie składniki naprzemienne , aż do ich wyczerpania.
- Przygotowane szaszłyki układamy na blaszce keksowej wypełnionej wodą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20min.
- Podajemy z ulubionym sosem.