Czekolada i wiśnie pasują do siebie idealnie, przynajmniej moim zdaniem. Dlatego dzisiaj przepis na ciasto czekoladowe z kaszy manny z dodatkiem wiśni. Taki typ ciast lubię jak najbardziej, gdyż nie jest zbyt ciężkie i idealne na małą przekąskę.
Czekoladowe ciasto z kaszy manny składniki
- 250 ml wody
- 120 ml mleka
- 120 g kaszki manny
- 2 jajka
- 30 g masła
- 120 g serka ricotta
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 mała szklanka wiśni
Czekoladowe ciasto z kaszy manny wykonanie
W rondlu zagotowujemy wodę z mlekiem, następnie stopniowo dodajemy kaszę mannę cały czas mieszając. W momencie gry kasza zacznie lekko gęstnieć dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu aż całość będzie bardzo gęsta, jakieś 3 minuty. Następnie w misce na małych obrotach miksera łączymy ricottę, masło, jajka, cukier, skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Dodajemy wiśnie. Małą kwadratową blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Jedna myśl w temacie “Czekoladowe ciasto z kaszy manny”