Duszona karkówka

karkówka duszona

Ostatnio kupiłam garnek żeliwny w celu wypieku chleba na prawdziwym zakwasie. Ale taki garnek przecież nie tylko do tego się przydaje. Idealnie nadaje się do przygotowania na przykład karkówki zapiekanej w piekarniku, która wychodzi bardzo mięciutka, rozpada się na widelcu. Polecam

Duszona karkówka składniki

  • 800g plastrów karkówki
  • 3 duże cebule
  • 4 pomidory
  • przyprawy po około łyżce stołowej: słodka papryka, mielony kminek, kumin, sól, pieprz, czosnek mielony, ostra papryka, majeranek
  • 300 ml passaty pomidorowej

Duszona karkówka wykonanie

Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, nacieramy nią plastry karkówki. Cebulę w grube plastry, pomidory również. Układamy w garnku żeliwnym na przemiennie cebulę, karkówkę, pomidory, karkówkę i tak dalej. Zaczynamy od brzegu garnka, czyli wszystko ma być ustawione w pionie. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny.

Karkówka duszona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *