Gnocchi zapiekane z pulpecikami

gnocchi zapiekane z pulpecikami

Klopsiki, sos pomidorowy i mozzarella to bezbłędne połączenie. Dodajemy do tego gnocchi, zapiekamy w piekarniku i mamy pyszne danie obiadowe, które równie dobrze można zabrać do pudełka do pracy i z powodzeniem podgrzać w mikrofali.

Gnocchi zapiekane z pulpecikami składniki

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 czerstwej bułki
  • opakowanie gnocchi
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 2 mozzarelle

Gnocchi zapiekane z pulpecikami

Na sam początek należy bułkę namoczyć w wodzie i pozostawić na pół godziny. Kolejno przekładamy mięso do miski, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, jajko, łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, łyżkę majeranku, sól i pieprz. Wyrabiamy całość dokładnie, formujemy pulpeciki. Podsmażamy na patelni z obu stron. Gnocchi gotujemy przez 3 minuty w gotującej  się wodzie. Jedną z mozzarelli i paprykę kroimy w kostkę. Pulpeciki, gnocchi, ser, paprykę i pomidory z puszki przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i suszoną bazylią. Dokładnie mieszamy. Na wierzch kładziemy drugą mozzarellę pokrojoną w kostkę. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.