Klopsiki, sos pomidorowy i mozzarella to bezbłędne połączenie. Dodajemy do tego gnocchi, zapiekamy w piekarniku i mamy pyszne danie obiadowe, które równie dobrze można zabrać do pudełka do pracy i z powodzeniem podgrzać w mikrofali.
Gnocchi zapiekane z pulpecikami składniki
- 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 żółta papryka
- 1/2 czerstwej bułki
- opakowanie gnocchi
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 2 mozzarelle
Gnocchi zapiekane z pulpecikami
Na sam początek należy bułkę namoczyć w wodzie i pozostawić na pół godziny. Kolejno przekładamy mięso do miski, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, jajko, łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, łyżkę majeranku, sól i pieprz. Wyrabiamy całość dokładnie, formujemy pulpeciki. Podsmażamy na patelni z obu stron. Gnocchi gotujemy przez 3 minuty w gotującej się wodzie. Jedną z mozzarelli i paprykę kroimy w kostkę. Pulpeciki, gnocchi, ser, paprykę i pomidory z puszki przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i suszoną bazylią. Dokładnie mieszamy. Na wierzch kładziemy drugą mozzarellę pokrojoną w kostkę. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.