Jestem wielką fanką lasagne, niestety nie jest to danie które mogłabym jeść codziennie, ze względu na kaloryczność. Eh a szkoda. Ostatnio postanowiłam zrobić klasyczne lasagne z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z sosem beszamel. Pycha, polecam!
Lasagne składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 9 płatów makaronu do lasagne
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 2 puszki pomidorów
- 3 opakowania sera mozzarella
- 150 g tartego parmezanu
- Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 80 g mąki
- 1 litr mleka
Lasagne wykonanie
Makaron gotujemy przez około 3 minuty we wrzątku w osolonej wodzie, ma on być al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez około 30 sekund, dodajemy mięso. Całość mieszamy i smażmy przez około 5 minut, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy oregano, ostrą papryką, pieprzem. Sos ma zgęstnieć, dlatego ważne jest aby pomidory były dobrej jakości, nie mogą zbyć zbyt wodniste. Jeżeli w sosie jest zbyt dużo wody należy ją odparować. Przygotowujemy beszamel.W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając i nie dopuszczając aby powstały grudki.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 mięsa, na to kładziemy 1/4 sera mozzarella, przykrywamy trzema płatami makaronu. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, tak aby na wierzchu znalazł się makaron. Na wierzch kładziemy pozostałą część sera i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut.