Mus czekoladowy

mus czekoladowy

Czekolada, uwielbiam co zrobić. Ostatnio jednak coraz częściej sięgam jednak po gorzką czekoladę, bardziej mi smakuje niż mleczna, może dlatego, że jest mniej słodka a bardziej czekoladooooowaaaa. Dlatego dzisiaj przepis na prosty mus czekoladowy z gorzkiej czekolady właśnie!

Mus czekoladowy składniki

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 390 słodkiej śmietany kremówki 36%
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru

Mus czekoladowy wykonanie

Czekoladę przekładamy do miski, dolewamy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, przekładamy małym porcjami do rozpuszczonej i przestudzonej czekolady dokładnie mieszając. Rozdzielamy masę do małych miseczek i wkładamy mus czekoladowy na przynajmniej 2 – 3 godziny do lodówki. Polecam podać go z owocami – na przykład banany sprawdzą się idealnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.