Czekolada, uwielbiam co zrobić. Ostatnio jednak coraz częściej sięgam jednak po gorzką czekoladę, bardziej mi smakuje niż mleczna, może dlatego, że jest mniej słodka a bardziej czekoladooooowaaaa. Dlatego dzisiaj przepis na prosty mus czekoladowy z gorzkiej czekolady właśnie!
Mus czekoladowy składniki
- 180 g gorzkiej czekolady
- 390 słodkiej śmietany kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
Mus czekoladowy wykonanie
Czekoladę przekładamy do miski, dolewamy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, przekładamy małym porcjami do rozpuszczonej i przestudzonej czekolady dokładnie mieszając. Rozdzielamy masę do małych miseczek i wkładamy mus czekoladowy na przynajmniej 2 – 3 godziny do lodówki. Polecam podać go z owocami – na przykład banany sprawdzą się idealnie.
Jedna myśl w temacie “Mus czekoladowy”