Ostatnio bardzo miałam ochotę na jakąś warzywną lekką, ale pożywną zupę. Dlatego zrobiłam bulion na bazie kurczaka, dodałam fasolę, warzywa i wyszło całkiem nieźle 😉
Pikantna zupa z kurczakiem składniki
400 g pomidorów z puszki
1 żółta papryka
1 mały por
200 g czerwonej fasoli z puszki
1/2 szklanki brązowego ryżu
2 duże udka z kurczaka
Pikantna zupa z kurczakiem wykonanie
Kurczaka myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy 4 liście laurowe, 3 ziarna jałowca i ziela angielskiego i 4 ząbki czosnku. Gotujemy przez około 1,5 godziny na wolny ogniu. Wyciągamy kurczaka, pozostawiamy do ostygnięcia. Bulion przecedzamy. Dodajemy brązowy ryż, pomidory z puszki, pokrojoną w cząstki paprykę i por. Gotujemy aż ryż będzie al dente, dodajemy rozdrobionego kurczaka i odcedzoną fasolę. Doprawiamy kminem rzymskim, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i bazylią. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa i ryż będą ugotowane, posypujemy szczypiorkiem