W dzieciństwie często co piątek jadło się placki ziemniaczane. Łatwe do zrobienia i smaczne, robiłam kiedyś placuszki z cukinii i są one naprawdę bardzo dobre. Została mi połówka cukinii i tak się zastanawiałam co by tu z niej zrobić i natrafiłam na przepis na placuszki z cukiną i z batatami czyli słodkimi ziemniakami. Brzmi nieźle, co nie?
Placuszki z cukinii i batatów składniki
- pół cukinii
- jeden słodki ziemniak
- pół czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2
- jajka garść natki pietruszki
Placuszki z cukinii i batatów wykonanie:
Cukinię należy zetrzeć na tarce, posolić i zostawić na około pół godziny aby puściła sok. Następnie trzemy na tarce ziemniaka, dodajemy do cukinii i wyciskamy cały nadmiar wody przez ściereczkę, wtedy nasze placuszki będą chrupiące. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną natkę pietruszki i cebulę, mąkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni. Ja swoje placuszki z cukinii i z batatów podałam z sosem czosnkowym.