Polskie risotto

polskie risotto

Takie dania jak to zazwyczaj powstają przez przypadek. A dzieje się tak bo zazwyczaj nie chce mi się iść do sklepu, sprawdzam co mam w domu i zawsze wychodzi coś pysznego. Dzisiaj postanowiłam połączyć typowe włoskie danie z typowo polskimi smakami i wyszło naprawdę ciekawie. Mój narzeczony stwierdził, że „niebo w gębie” i, że chce jeszcze, niestety więcej nie było. Następnym razem 🙂

Polskie risotto składniki

  • 2 małe białe cebule
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • garść suszonych prawdziwków
  • około 20 cm dobrej jakościowo kiełbasy, sprawdzi się kiełbasa myśliwska albo swojska, ważne aby była wyrazista w smaku
  • 200 ml bulionu
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Polskie risotto wykonanie

Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie na 1/2 godziny. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ryż który smażymy na maśle przez około minutę, należy uważać aby go nie przypalić. Dodajemy 100 ml bulionu. Następnie kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i smażymy na małym ogniu. Ryż należy co jakiś czas zamieszać, ale niezbyt energicznie aby nie zrobiła się papka. Gdy już prawie nie będzie płynu, dodajemy kolejną porcję bulionu. Grzyby odcedzamy, zachowujemy wodę, grzyby dodajemy do kiełbasy i cebuli. Doprawiamy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 ostrej, 1/2 kminku i 1/2 tymianku. Doprawiamy również pieprzem, nie solimy.

Cały czas pamiętajmy o naszym ryżu, który trzeba co jakiś czas przemieszać. Gdy większość płynu odparuje, dodajemy 1/2 wody z grzybów i gotujemy aż większość płynu odparuje. Próbujemy ryż, który powinien być lekko al dente, czyli lekko twardy z zewnątrz i miękki w środku. Jeżeli jest zbyt twardy, dodajemy więcej płynu i powtarzamy całą czynność. Jeżeli ryż jest już odpowiednio ugotowany, wyłączamy kuchenkę, dodajemy kiełbasę z cebulą i parmezan, całość dobrze mieszamy i możemy podawać.  

Jedna myśl w temacie “Polskie risotto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.