Quiche z brokułem

quiche z brokułem

Quiche to rodzaj zapiekanki na bazie masy jajeczno śmietanowej na kruchym cieście, gdzie nadzienie może być naprawdę róznorakie i zależne od naszych upodobań i zasobów lodówki.

Quiche z brokułem składniki

  • Ciasto
  • jajko
  • łyżka mleka 
  • 150g masła
  • 250g mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • Nadzienie: 
  • 1/2 brokuła
  • miseczka pomidorów koktajlowych
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 jajek
  • 1 mozarella

Quiche z brokułem wykonanie

Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. Nie należy tego kroku pomijać! Piec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia. 

Brokuła rozdzielamy na różyczki, wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy przez około 3 minuty, tak aby nadal był chrupki i nie stracił koloru. Pomidorki myjemy, kroimy na pół. Jak spód nam przestygnie to układamy na wierzch brokuł i pomidorki i rozdrobnioną mozarellę. Jajka mieszamy ze śmietaną za pomocą rózgi, doprawiamy zdrowo solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Masę wylewamy na tartę. Pieczemy w 180 stopniach od 30 do 40 minut. Wierzch powinien być zrumieniony a masa jajeczna ścięta. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *