Ulubionym ciastem mojego męża jest zdecydowanie sernik. Od dawna zabierałam się za wykonanie sernika amerykańskiego. Za sprawą serka Philadelphia jest on delikatniejszy w smaku od tradycyjnych polskich serników.
Sernik amerykański składniki:
- Spód:
- 2 żółtka
- 300 g mąki
- 100 g cukru 200 g masła
- Masa serowa
- 800 g serków Philadelphia
- 150 g śmietany 18%
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mąki
- 3/4 aromatu waniliowego
- Wierzch
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 aromatu waniliowego
- 150 g śmietany 18%
Sernik amerykański wykonanie:
Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenie i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Kroku tego nie należy pomijać! Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.
Serek Philadelphia ucieramy na puszystą masę z cukrem, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie należy dodać jajka i aromot waniliowy, całość wymieszać, na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i całość mieszamy mikserem na małych obrotach do całkowitego połączenia się masy. Całość wykładamy na nasz spód i pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, naszę tortownicę z sernikiem wkładamy do większej blaszki którą zalewamy wodą do 1/3 wysokości.
Teraz zajmiemy się przygotowaniem wierzchu. Miksujemy śmietanę z cukrem i aromatem waniliowym przez około 3 minuty. Sernik wyciągamy z piekarnika i nakładamy na wierzch śmietanę utartą z cukrem. Pieczemy kolejne 15 – 20 minut w 180 stopniach. Ja swój sernik podałam z jagodami i sokiem z jagód. Pycha!