Sezon na cukinię trwa, co tu z niej zrobić? Tak naprawdę można ją dodać do każdego dania. Chińszczyzny, makaronu, risotto, leczo, jest to bardzo wszechstronne warzywo. Dlatego dzisiaj przepis na spaghetti z cukinią.
Spaghetti z cukinią składniki
- 3 małe marchewki
- średnia czerwona cebula
- 200 ml passaty pomidorowej
- 100 g mięsa mielonego
- połówka dużej cukinii
- pół pora
- garść liści świeżej bazylii
Spaghetti z cukinią wykonanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez kolejne 3 minuty. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy część z nasionami i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do mięsa. Pora kroimy na półplasterki a marchew trzemy na tarce i dodajemy do reszty. Podsmażamy przez 3 – 5 minut, zalewamy bulionem i passatą. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tyminakiem, sproszkowanym czosnkiem, curry, ostra i słodką papryką. I dusimy aż sos będzie gęsty a warzywa miękkie, na koniec dodajemy posiekaną bazylię.