Spaghetti z cukinią

spaghetti z cukinią

Sezon na cukinię trwa, co tu z niej zrobić? Tak naprawdę można ją dodać do każdego dania. Chińszczyzny, makaronu, risotto, leczo, jest to bardzo wszechstronne warzywo. Dlatego dzisiaj przepis na spaghetti z cukinią.

Spaghetti z cukinią składniki

  • 3 małe marchewki
  • średnia czerwona cebula
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 100 g mięsa mielonego
  • połówka dużej cukinii
  • pół pora
  • garść liści świeżej bazylii

Spaghetti z cukinią wykonanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez kolejne 3 minuty. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy część z nasionami i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do mięsa. Pora kroimy na półplasterki a marchew trzemy na tarce i dodajemy do reszty. Podsmażamy przez 3 – 5 minut, zalewamy bulionem i passatą. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tyminakiem, sproszkowanym czosnkiem, curry, ostra i słodką papryką. I dusimy aż sos będzie gęsty a warzywa miękkie, na koniec dodajemy posiekaną bazylię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *