Warzywne klopsiki

klopsiki warzywne

Na dzisiaj mam dla was danie z serii tych, wrzu膰 wszystko do jednego garnka i zobacz co ci wyjdzie 馃槈 Ma艂e warzywne kuleczki mog膮 pos艂u偶y膰 za idealna przek膮sk臋 na imprez臋, albo jako dodatek do obiadu dla naszych dzieci na przyk艂ad. Troszk臋 roboty jest, ale warto spr贸bowa膰 bo s膮 pyszne!聽

Warzywne klopsiki sk艂adniki

  • 2 du偶e ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 ma艂y por
  • 1 ma艂y bak艂a偶an
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bu艂ki tartej
  • 1 papryczka chili
  • 3 z膮bki czosnku

Warzywne klopsiki wykonanie

Ziemniaki i marchewk臋 obieramy, kroimy w grubsz膮 kostk臋. Bia艂膮 cz臋艣膰 pora, bak艂a偶ana, cukini臋 kroimy w kostk臋. Czosnek i chili drobno siekamy i podsma偶amy przez 30 sekund na rozgrzanej oliwie z oliwek. Nast臋pnie dorzucamy warzywa, wlewamy p贸艂 szklanki wody, doprawiamy curry, s艂odk膮 i ostr膮 papryk膮, pieprzem i sol膮. Dusimy przez oko艂o 20 minut pod przykryciem do mi臋kko艣ci. Nast臋pnie warzywa studzimy i mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy jajko i bu艂k臋 tart膮, dok艂adnie mieszamy. Wk艂adamy na 30 minut do zamra偶arki, aby masa by艂a g臋艣ciejsza. Formujemy kulki, obtaczamy w bu艂ce tartej i sma偶ymy na oleju. Mo偶na r贸wnie偶 nieusma偶one zamrozi膰 i sma偶y膰 we fryturze.聽

Jedna my艣l w temacie “Warzywne klopsiki”

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *