Warzywne klopsiki

klopsiki warzywne

Na dzisiaj mam dla was danie z serii tych, wrzuć wszystko do jednego garnka i zobacz co ci wyjdzie 😉 Małe warzywne kuleczki mogą posłużyć za idealna przekąskę na imprezę, albo jako dodatek do obiadu dla naszych dzieci na przykład. Troszkę roboty jest, ale warto spróbować bo są pyszne! 

Warzywne klopsiki składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 1 mały bakłażan
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku

Warzywne klopsiki wykonanie

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Białą część pora, bakłażana, cukinię kroimy w kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy i podsmażamy przez 30 sekund na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dorzucamy warzywa, wlewamy pół szklanki wody, doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką, pieprzem i solą. Dusimy przez około 20 minut pod przykryciem do miękkości. Następnie warzywa studzimy i mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki, aby masa była gęściejsza. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Można również nieusmażone zamrozić i smażyć we fryturze. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.