Moją ulubioną zupą ostatnio zdecydowanie jest pomidorowa. Wiadomo w niedzielę rosół, w poniedziałek zupa pomidorowa. Ale mój dzisiejszy przepis to nie jest taka właśnie klasyka, tylko gęsty krem z pomidorów i papryki, z grzankami smakuje po prostu wybornie!
Zupa paprykowo pomidorowa z grzankami składniki
- 10 dużych pomidorów
- 4 słodkie papryki (te podłużne)
- 1 por
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- chleb
- oliwa z oliwek
Zupa paprykowo pomidorowa z grzankami wykonanie
Pomidory kroimy na pół, cebulę obieramy i kroimy w cząstki. Por myjemy, używamy tylko białą część i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa układamy na blaszce, dodajemy obrany czosnek. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, od czasu do czasu przewracając. Następnie paprykę układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, odwracając na drugą stronę od czasu do czasu aż skórka lekko zbrązowieje.
Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Zdejmujemy skórkę z pomidorów i papryki, z papryki wyciągamy pestki i wszystko blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy łyżeczką octu z białego wina i łyżeczką octu jabłkowego, solą pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią i łyżką cukru. Dodajemy bulion i gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie kroimy chleb w małe kwadraty, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy delikatnie oliwą z oliwek, mieszamy dokładnie i pieczemy na blaszce w 100 stopniach do momentu aż będą słoto brązowe i chrupiące. Podajemy z zupą.