Zupa paprykowo pomidorowa z grzankami

zupa paprykowo pomidorowa

Moją ulubioną zupą ostatnio zdecydowanie jest pomidorowa. Wiadomo w niedzielę rosół, w poniedziałek zupa pomidorowa. Ale mój dzisiejszy przepis to nie jest taka właśnie klasyka, tylko gęsty krem z pomidorów i papryki, z grzankami smakuje po prostu wybornie!

Zupa paprykowo pomidorowa z grzankami składniki

  • 10 dużych pomidorów
  • 4 słodkie papryki (te podłużne)
  • 1 por
  • 1  cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml bulionu
  • chleb 
  • oliwa z oliwek

Zupa paprykowo pomidorowa z grzankami wykonanie

Pomidory kroimy na pół, cebulę obieramy i kroimy w cząstki. Por myjemy, używamy tylko białą część i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa układamy na blaszce, dodajemy obrany czosnek. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, od czasu do czasu przewracając. Następnie paprykę układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, odwracając na drugą stronę od czasu do czasu aż skórka lekko zbrązowieje.

Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Zdejmujemy skórkę z pomidorów i papryki, z papryki wyciągamy pestki i wszystko blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy łyżeczką octu z białego wina i łyżeczką octu jabłkowego, solą pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią i łyżką cukru. Dodajemy bulion i gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie kroimy chleb w małe kwadraty, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy delikatnie oliwą z oliwek, mieszamy dokładnie i pieczemy na blaszce w 100 stopniach do momentu aż będą słoto brązowe i chrupiące. Podajemy z zupą. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.