Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Z cukinii i bananów

Jeśli ze względów zdrowotnych lub innych przyczyn, starasz się unikać glutenu, to dzisiaj przepis na deser właśnie dla ciebie. Zaskakujące połączenie składników początkowo zastanawia czy to oby na pewno przepis na ciasto, czy może jednak na sałatkę 😉. Ciasto z wykorzystaniem bananów i cukinii jest wilgotne, delikatnie kakaowe i w sam raz do popołudniowej kawki. Jeśli jednak nie jesteś na diecie, do przepisu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej. Do wykonania ciasta potrzebujesz miski, blendera i tarki do warzyw, oraz blaszki o wymiarach 25/25cm.

Składniki :

  • 2 dojrzałe banany
  • pół dużej cukinii (ok. 200g. po odciśnięciu z nadmiaru soku)
  • 3 jajka
  • 200g mąki ryżowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 25g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 15g kakao
  • 30g cukru pudru

Wykonanie :

Do miski blendera wrzucamy banana, jajka, mąkę,kakao, proszek do pieczenia orac cukier po czym wzystko blendujemy do połączenia składników. Cukinię zcieramy na tarce, odsączamy na sitku z nadmiaru wody i dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinię dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do momentu uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, zaś piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Ciasto wkładamy do pieca na 40. min i pieczemy do suchego patyczka. Podajemy z polewą czekoladową lub obsypane cukrem pudrem.

Polewa :

Masło rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka. Następnie dodajemy kakao i cukier puder , zestawiamy garnek z ognia i energicznie mieszamy do połączenia składników.

Ciasto bezglutenowe

Deser z cukinii i banana
Kakaowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.