Bułeczki z parówką to prosty i sycący posiłek smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie zaspokoją głód naszych milusińskich w domu ale sprawdzą się też zapakowane na wycieczkę. Jeśli nie lubicie parówek, z powodzeniem można je zastąpić kabanosikami lub innym farszem np.pieczarkowym. W naszym domu znikają z prędkością światła.
Składniki :
Na 10 małych bułeczek
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 200ml letniego mleka
- 80ml letniej wody
- 20g drożdży
- 4 łyżki oleju
- 10 małych parówek
- mleko do wysmarowania bułek
- ziarenka do obsypania (opcjonalnie)
Wykonanie :
Drożdże rozpuszczamy w letniej ale nie gorącej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier następnie dolewamy letnie mleko i wodę z drożdżami. Mieszamy za pomocą miksera z końcówką haka lub wyrabiamy ręcznie, w między czasie dodając stopniowo olej. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników – jest dość mokre- i odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto wysypujemy na blat obsypany mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta ok 30/40 cm. Placek dzielimy na 10 części, każdą nacinamy do połowy (choć to etap nie konieczny) i zawijamy parówkę w taki sposób, aby część nacinana była na zewnątrz. Zawinięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarenkami, po czym pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Pycha!