Polubiłam ciecierzycę i dania wegetariańskie – wegańskie. Mięso też jem, ale jak gotuję dla siebie to staram się gotować bez mięsa. Jeżeli ktoś ma ochotę to oczywiście może dodać do mojej propozycji kurczaka, będzie równie dobre a to za sprawą robionego od podstaw sosu słodko kwaśnego 😉
Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym składniki
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- 5 pieczarek
- pół dużej czerwonej cebuli lub jedna mała
- garść kiełków
- pół czerwonej papryki
- makaron ryżowy
- Sos:
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 1/2 szklanki wody
Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym wykonanie
Ciecierzycę namoczyć na całą w wodzie. Następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem soli przez około 1 – 1,5 godziny aż będzie miękka. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na około 8 – 10 minut. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w ósemki a paprykę w słupki, podsmażyć razem z kiełkami na patelni, podlać trochę wodą aby się nie spaliły. Składniki na sos rozrobić w miseczce. Ciecierzycę odcedzić, dodać do warzyw, dodać sos i gotować całość aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię i całość wymieszać.
Jedna myśl w temacie “Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym”