Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym

ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym

Polubiłam  ciecierzycę i dania wegetariańskie –  wegańskie. Mięso też jem, ale jak gotuję dla siebie to staram się gotować bez mięsa. Jeżeli ktoś ma ochotę to oczywiście może dodać do mojej propozycji kurczaka, będzie równie dobre a to za sprawą robionego od podstaw sosu słodko kwaśnego 😉

Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym składniki

  • 3/4 szklanki ciecierzycy
  • 5 pieczarek
  • pół dużej czerwonej cebuli lub jedna mała
  • garść kiełków
  • pół czerwonej papryki
  • makaron ryżowy
  • Sos:
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • 1/2 szklanki wody

Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym wykonanie

Ciecierzycę namoczyć na całą w wodzie. Następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem soli przez około 1 – 1,5 godziny aż będzie miękka. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na około 8 – 10 minut. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w ósemki a paprykę w słupki, podsmażyć razem z kiełkami na patelni, podlać trochę wodą aby się nie spaliły. Składniki na sos rozrobić w miseczce. Ciecierzycę odcedzić, dodać do warzyw, dodać sos i gotować całość aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię i całość wymieszać. 

Jedna myśl w temacie “Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.