Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym

ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym

Ostatnio coraz częściej gotuję dania bez mięsa, więc moim głównym wyborem jest ciecierzyca która idealnie nadaje się do dań wegetariańskich. Jednak jeżeli ktoś ma ochotę to oczywiście może dodać do tego dania na przykład kurczaka, jednak jest to kompletnie niepotrzebne. Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym smakuje po prostu wybornie a to za sprawą robionego od podstaw sosu. Mój dzisiejszy apel to otwórzmy się na dania wegetariańskie.

Składniki potrzebne do wykonania dania

  • 3/4 szklanki ciecierzycy
  • 5 pieczarek
  • pół dużej czerwonej cebuli lub jedna mała
  • garść kiełków
  • pół czerwonej papryki
  • makaron ryżowy
  • Sos:
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • 1/2 szklanki wody

Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym wykonanie

Ciecierzycę namoczyć na całą w wodzie. Następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem soli przez około 1 – 1,5 godziny aż będzie miękka. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na około 8 – 10 minut. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w ósemki a paprykę w słupki, podsmażyć razem z kiełkami na patelni, podlać trochę wodą aby się nie spaliły. Następnie składniki na sos rozrobić w miseczce. Ciecierzycę odcedzić, dodać do warzyw, dodać sos i gotować całość aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje. Na sam koniec odcedzony makaron przełożyć na patelnię i całość wymieszać. 

Czasami warto sprobować czegoś nowego,więc moja kolejna propozycja na danie bez mięsa to kasza gryczana z warzywami, które udowadania, że przygotowanie pożywnego dania wegetariańskiego jest bardzo proste i szybkie

2 myśli w temacie “Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.