Dyniowe ciasteczka

ciasteczka dyniowe

Wczoraj dostałam Dynię od sąsiadki. Jeszcze w sumie nic nigdy nie robiłam z dynią poza zupą. Na zupę dyni było za mało, a nie chciałam kupować więcej, no i w sumie to nie  miałam ochoty na zupę. Więc padło na ciasteczka! Można ciastka polukrować i ozdobić, ale mi już wystarczyła ta ilość cukru co jest w przepisie. 

Dyniowe ciasteczka składniki

  • 1 bardzo mała dynia, albo pół większej 
  • jajko
  • 50g brązowego cukru
  • 100g białego cukru
  • cynamon
  • 190g mąki
  • 110g masła
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady 
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dyniowe ciasteczka wykonanie

Na początek trzeba przygotować dynie. Przekroić ją na ćwiartki, następnie wydrążyć pestki i upiec w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie jak już dynia ostygnie obrać ją ze skórki, skórka powinna bardzo łatwo odchodzić. Pokroić na mniejsze kawałki i razem zblendować na gładka masę. 

W rondelku rozpuścić masło, odstawić na moment do ostygnięcia. Mus z dyni połączyć z cukrem, jajkiem, dodać masło, wszystko razem wymieszać łyżką. Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Na  koniec dodać posiekaną w kostkę czekoladę. Układać łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez około 10 minut. Prawda, że szybkie i łatwe ciastka?

ciasteczka dyniowe

Zapraszam na inne przepisy dyniowe

3 myśli w temacie “Dyniowe ciasteczka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *