Czas na przepis, który przyda Ci się gdy siedzisz w kuchni późnym wieczorem lub pieczesz gdy śpi Twoje maleństwo . Do wykonania tego ciasta potrzebna jest miska, łyżka i kilka zazwyczaj dostępnych w domu składników. Jogurtowe ciasto bez miksera jest proste, mięciutkie, delikatne i długo zachowuje świeżość . Jeżeli nie masz wagi lub wolisz miary podawane w szklankach, w nawiasie podałam je w kubeczkach. Użyj do tego opakowania po jogurcie którego zużyjesz na ciasto, wsypując składniki mniej więcej do tej wysokości, do której sięgał w opakowaniu jogurt. Ciasto możesz przygotować z owocami lub bez.
Składniki :
- 1 mały jogurt naturalny 180g.
- 270g mąki pszennej (3 kubeczki po użytym jogurcie)
- 110 ml oleju (1 kubeczek po użytym jogurcie)
- 140g cukru (1 kubeczek po użytym jogurcie)
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie możesz dodać aromatu do ciast lub skórki z cytrusów, zaś na wierzch ciasta- owoce.
Wykonanie :
Do miski wsypujemy wszystkie składniki zaczynając od jogurtu, a następnie używając pojemnika o jogurcie, dodajemy kolejne składniki. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,wsypujemy cukier,olej i jajka. Zawartość miski mieszamy łyżką do połączenia składników. Jeśli chcesz użyć miksera, możesz to zrobić ewentualnie na możliwie najniższych obrotach. Ciasto jest gęste. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki 25/25 cm lub tortownicy. Blaszkę uprzednio wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na górę ciasta można położyć owoce, w moim przypadku były to nektarynki i w drugiej wersji pokazanej na zdjęciach, pokrojone w ćwiartki i obtoczone w mące ziemniaczanej śliwki. Ciasto jogurtowe pieczemy 40 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
A można jako jogurtu dodać skyr?
Tak, ciasto jest nawet lepsze. Pozdrawiam