Jogurtowe ciasto bez miksera

Czas na przepis, który przyda Ci się gdy siedzisz w kuchni późnym wieczorem lub pieczesz gdy śpi Twoje maleństwo . Do wykonania tego ciasta potrzebna jest miska, łyżka i kilka zazwyczaj dostępnych w domu składników. Jogurtowe ciasto bez miksera jest proste, mięciutkie, delikatne i długo zachowuje świeżość . Jeżeli nie masz wagi lub wolisz miary podawane w szklankach, w nawiasie podałam je w kubeczkach. Użyj do tego opakowania po jogurcie którego zużyjesz na ciasto, wsypujac składniki mniej więcej do tej wysokości, do której sięgał w opakowaniu jogurt. Ciasto możesz przygotować z owocami lub bez.

Składniki :

  • 1 mały jogurt naturalny 180g.
  • 270g mąki pszennej (3 kubeczki po użytym jogurcie)
  • 110 ml oleju (1 kubeczek po użytym jogurcie)
  • 140g cukru (1 kubeczek po użytym jogurcie)
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opcjonalnie możesz dodać aromatu do ciast lub skórki z cytrusów, zaś na wierzch ciasta- owoce.

Wykonanie :

Jeśli do odmierzania używamy kubeczka po jogurcie, zawartość przekładamy na chwilę do innego pojemnika. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy cukier. Kolejno do masy dodajmy olej, jajka i jogurt oraz ewentualnie aromat. Zawartość miski mieszamy łyżką do połączenia składników. Jeśli chcesz użyć miksera, możesz to zrobić ewentualnie na możliwie najniższych obrotach. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki 25/25 cm lub tortownicy. Blaszkę uprzednio wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na górę ciasta można położyć owoce, w moim przypadku były to śliwki pokrojone w ćwiartki i obtoczone w mące ziemniaczanej. Ciasto jogurtowe pieczemy 40 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasto na jogurcie

2 myśli w temacie “Jogurtowe ciasto bez miksera”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.