Kluski ziemniaczane z okrasą

Z szynką szwarwaldzką

Dzisiaj przychodzę z sposobem na prosty i syty obiad, a mianowicie kluski ziemniaczane . Żeby nie było nudno, przygotowałam je z okrasą do której użyłam cebulki i szynki szwarwaldzkiej. Oczywiście jeśli nie straszne ci tłuste posiłki, szynkę możesz zastąpić boczkiem. Jeśli przygotowujesz je pierwszy raz, mogą wydawać Ci się kłopotliwe gdyż ciasto jest delikatne i kruche. Ale z każdą kolejną próbą będzie łatwiej i zapewne uznasz, że już nie potrzebujesz przepisu. Wykonanie klusek ułatwia pewien schemat, który starałam się przedstawić na zdjęciu, dlatego ilość mąki w przepisie jest podana orientacyjnie.

Z przepisu przygotowałam 3 porcje obiadowe.

Składniki :

  • 600g ziemniaków
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (orientacyjnie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Okrasa:

  • 1 cebula
  • 100g szynki szwarwaldzkiej (tradycyjnym sposobem jest boczek)
  • 2 łyżki masła (lub innego tłuszczu)

Wykonanie :

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Kiedy ziemniaki są już miękkie, zlewamy wodę i jeszcze na ciepło przeciskamy je przez praskę. Jeśli takiej nie posiadamy, bez problemu możemy użyć do tego sitka i przeciskać przez nie za pomocą łyżki. Odczekać chwilę aby masą nie była gorąca a lekko ciepłe . Ziemniaki rozprowadzamy na dnie miski, dzielimy na 4 części, po czym jedną czwarta odkładamy na bok i w jej miejsce nasypujemy mąki ziemniaczanej (ilość w przepisie jest podana orientacyjnie, lepiej zastosować ten sposób dzielenia) . Odłożone ziemniaki wkładamy na powrót do miski, dodajemy jajko i ugniatamy gładkie ciasto.

Przetarte ziemniaki

Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałki i kroimy po ukosie na około centymetrowe plasterki. Kluski wrzucamy na wrzącą wodę którą wcześniej posoliłam (5 litrowy garnek – 1q łyżeczka soli) i gotujemy około 3 minuty po wypłynięciu. Kluseczki podajemy z okrasą lub innym ulubionym sosem. Tak przygotowane ziemniaczki bez dodatków możemy podać również naszym najmłodszym członkom rodziny. Gotowe kluski płuczemy zimną wodą i mieszamy z odrobiną oleju, aby uniknąć posklejania.

Z ziemniaka
Szare kluski

Okrasa:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojoną w paseczki szynkę szwarwaldzką. Smażymy do zrumienienia się cebuli.

Ziemniaczane kluski
Kluski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.