Kotleciki z dorsza

kotleciki z dorsza

Ostatnio robiłam rybne kotleciki. Szczerze muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak pyszne! Dodatkowo dorsz to zdecydowanie moja ulubiona ryba, ale w ten sposób nigdy jej nie przygotowywałam. Jednak muszę przyznać, że troszkę trzeba się przy nich napracować, ale efekt jest warty tego. Idealne danie na piątkowy obiad a kotleciki z dorsza napewno zasmakują również najmłodszym smakoszom.

Kotleciki z dorsza składniki

  • 150 g fileta z dorsza
  • 1/2 czerwone podłużnej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • panko, jajko i mąka do panierki

Instrukcja wykonania dania

Dorsza, paprykę, pietruszkę, jajko i bułkę tartą miksujemy razem w robocie kuchennym. Następnie całą masę przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Masa jest zbyt rzadka aby formować z niej od razu kotleciki, więc należy trochę ją podmrozić, aby łatwiej można było zrobić klopsiki. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i w panko, można oczywiście użyć normalnej bułki tartej ale ja wolę panko 😉 Smażymy na złoty kolor z obu stron. 

Moją ulubioną rybą jest zdecydowanie dorsz, jednak jeżeli lubicie ryby to napewno zasmakuje wam ten przepis na łososia w sosie teriyaki. A dla tych którzy lubią ryby jako zimna przekąska to polecam śledzie po węgiersku.

Jedna myśl w temacie “Kotleciki z dorsza”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.