Kotleciki z dorsza

kotleciki z dorsza

Ostatnio robiłam rybne kotleciki. Szczerze muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak pyszne! Jednak muszę przyznać, że troszkę trzeba się przy nich napracować, ale efekt jest warty tego. Idealne danie na piątkowy obiad.

Kotleciki z dorsza składniki

  • 150 g fileta z dorsza
  • 1/2 czerwone podłużnej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • panko, jajko i mąka do panierki

Kotleciki z dorsza wykonanie

Dorsza, paprykę, pietruszkę, jajko i bułkę tartą miksujemy razem w robocie kuchennym. Następnie całą masę przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Masa jest zbyt rzadka aby formować z niej od razu kotleciki, więc należy trochę ją podmrozić, aby łatwiej można było zrobić klopsiki. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i w panko, można oczywiście użyć normalnej bułki tartej ale ja wolę panko 😉 Smażymy na złoty kolor z obu stron. 

Jedna myśl w temacie “Kotleciki z dorsza”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.