Ostatnio robiłam rybne kotleciki. Szczerze muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak pyszne! Dodatkowo dorsz to zdecydowanie moja ulubiona ryba, ale w ten sposób nigdy jej nie przygotowywałam. Jednak muszę przyznać, że troszkę trzeba się przy nich napracować, ale efekt jest warty tego. Idealne danie na piątkowy obiad a kotleciki z dorsza napewno zasmakują również najmłodszym smakoszom.
Kotleciki z dorsza składniki
- 150 g fileta z dorsza
- 1/2 czerwone podłużnej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- panko, jajko i mąka do panierki
Instrukcja wykonania dania
Dorsza, paprykę, pietruszkę, jajko i bułkę tartą miksujemy razem w robocie kuchennym. Następnie całą masę przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Masa jest zbyt rzadka aby formować z niej od razu kotleciki, więc należy trochę ją podmrozić, aby łatwiej można było zrobić klopsiki. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i w panko, można oczywiście użyć normalnej bułki tartej ale ja wolę panko 😉 Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Moją ulubioną rybą jest zdecydowanie dorsz, jednak jeżeli lubicie ryby to napewno zasmakuje wam ten przepis na łososia w sosie teriyaki. A dla tych którzy lubią ryby jako zimna przekąska to polecam śledzie po węgiersku.
Jedna myśl w temacie “Kotleciki z dorsza”