Jesień to oczywiście sezon na dynię. Jest to tak wszechstronne warzywo że można z niej wyczarować wszystkoe. Dzisiaj przepis na lasagne z dynia, do tego szpinak, ricotta i pycha obiad gotowy!
Lasagne z dynią i serem ricotta składniki
- 1/4 dyni piżmowej
- 2 duże garści szpinaku
- 250 g serka ricotta
- 6 plastrów makaronu do lasagne ugotowanego al dente
- 1 mozzarella
Lasagne z dynią i serem ricotta wykonanie
Dynię kroimy w kostkę doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 10 minut. Szpinak blanszujemy, odciskamy nadmiar wody na sitku, przekładamy do miski, dodajemy ser ricotta i dynię. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy 1/3 masy na dnie naczynia, na to układamy dwa plastry makaronu i w taki sposób robimy kolejne dwie warstwy. Na wierzch układamy rozdrobniony ser mozzarella. Zapiekamy w 170 stopniach przez 20 – 30 minut.
Polecam również inne przepisy z dynią:
2 myśli w temacie “Lasagne z dynią i serem ricotta”