Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym

ciasteczka z dżemem malinowym

Ostatnio od mojego męża dostałam pistolet do ciastek, więc trzeba było go wypróbować. Padło na migdałowe ciasteczka maślane z dżemem malinowym. Aby je wykonać konieczne jest aby mieć robota kuchennego do rozdrobnienia migdałów, chyba, że w sklepie uda nam się dostać pastę/masło migdałowe bez dodatków.

Migdałowe ciasteczka z dżemem

Składniki potrzebne do wykonania maślanych ciasteczek z dżemem

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 3 białka jajek
  • dżem malinowy, najlepiej oczywiście domowy, ale sklepowy sprawdzi się równie dobrze

Migdałowe ciasteczka z dżemem

Jak zrobić kruche ciasteczka

Na samym początku migdały rozdrabniamy w robocie kuchennym, można to również zrobić tak jak ja w elektrycznym młynku do kawy, który zakupiłam właśnie do takich zadań. Migdały przekładamy do misy i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło a całość ucieramy na  jednolitą masę. Następnie dodajemy cukier, wszystko dokładnie ucieramy. Kolejno dodajemy po jednym białku jajka nie przerywając miksowania na wolniejszych obrotach. Mąkę przesiewamy i dodajemy całość do naszej masy, ucieramy do momentu aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przekładamy ciasto do maszynki do ciastek i wyciskamy gniazdka, środek lekko spłaszczamy i w jego środek nakładamy dżem. Kruche ciasteczka migdałowe pieczemy w 180 stopniach od 15 – 20 minut aż ciasteczka lekko zbrązowieją.

Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym

Ciasteczka są idealne jeżeli mamy ochotę na małe co nieco. Dlatego koniecznie spróbujcie przepisu na ciasteczka czekoladowe lub zdrowszą wersję czyli ciasteczka owsiane.

Jedna myśl w temacie “Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.