Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym

ciasteczka z dżemem malinowym

Ostatnio od mojego męża dostałam pistolet do ciastek, więc trzeba było go wypróbować. Padło na ciasteczka maślane z dżemem malinowym. Aby je wykonać konieczne jest aby mieć robota kuchennego do rozdrobnienia migdałów, chyba, że w sklepie uda nam się dostać pastę/masło migdałowe bez dodatków.

Migdałowe ciasteczka z dżemem

Składniki potrzebne do wykonania maślanych ciasteczek z dżemem

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 120 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 białka
  • dżem malinowy

Migdałowe ciasteczka z dżemem

Jak zrobić kruche ciasteczka migdałowe

Migdały rozdrabniamy w robocie kuchennym, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i ucieramy na  jednolitą masę. Następnie dodajemy cukier, wszystko dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po jednym białku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy i dodajemy całość do naszej masy, ucieramy do momentu aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przekładamy ciasto do maszynki do ciastek i wyciskamy gniazdka, w środek nakładamy dżem. Kruche ciasteczka migdałowe pieczemy w 180 stopniach od 15 – 20 minut aż ciasteczka lekko zbrązowieją.

Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym

Ciasteczka są idealne jeżeli mamy ochotę na małe co nieco. Dlatego koniecznie spróbujcie przepisu na ciasteczka czekoladowe lub zdrowszą wersję czyli ciasteczka owsiane.

Jedna myśl w temacie “Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.