Ostatnio od mojego męża dostałam pistolet do ciastek, więc trzeba było go wypróbować. Padło na migdałowe ciasteczka maślane z dżemem malinowym. Aby je wykonać konieczne jest aby mieć robota kuchennego do rozdrobnienia migdałów, chyba, że w sklepie uda nam się dostać pastę/masło migdałowe bez dodatków.
Migdałowe ciasteczka z dżemem
Składniki potrzebne do wykonania maślanych ciasteczek z dżemem
- 1/2 szklanki migdałów
- 120 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki białego cukru
- 3 białka jajek
- dżem malinowy, najlepiej oczywiście domowy, ale sklepowy sprawdzi się równie dobrze
Migdałowe ciasteczka z dżemem
Jak zrobić kruche ciasteczka
Na samym początku migdały rozdrabniamy w robocie kuchennym, można to również zrobić tak jak ja w elektrycznym młynku do kawy, który zakupiłam właśnie do takich zadań. Migdały przekładamy do misy i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło a całość ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy cukier, wszystko dokładnie ucieramy. Kolejno dodajemy po jednym białku jajka nie przerywając miksowania na wolniejszych obrotach. Mąkę przesiewamy i dodajemy całość do naszej masy, ucieramy do momentu aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przekładamy ciasto do maszynki do ciastek i wyciskamy gniazdka, środek lekko spłaszczamy i w jego środek nakładamy dżem. Kruche ciasteczka migdałowe pieczemy w 180 stopniach od 15 – 20 minut aż ciasteczka lekko zbrązowieją.
Ciasteczka są idealne jeżeli mamy ochotę na małe co nieco. Dlatego koniecznie spróbujcie przepisu na ciasteczka czekoladowe lub zdrowszą wersję czyli ciasteczka owsiane.
Jedna myśl w temacie “Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym”