Ostry kurczak z kaszą i warzywami

kurczak z warzywami

Ostatnio zagustowałam w kaszach i dość często gości ona na moim stole. Dzisiaj przygotowałam kaszę z warzywami i z kurczakiem w lekko ostrym, orientalnym sosie. Świeża natka pietruszki dodaje wyrazistości temu daniu. Wyszło przepysznie!

Ostry kurczak z kaszą i warzywami składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 małe marchewki
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 300 – 500 ml bulionu
  • Sos:
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu z białego wina

Ostry kurczak z kaszą i warzywami wykonanie

Składniki na sos podgrzewamy w rondelku aż do połączenia się składników. Kurczaka kroimy w cząstki, zalewamy zimnym już sosem i marynujemy przez około 2 godziny. Zaczynamy gotować kaszę w bulionie. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie startą na tarce marchewkę. Kurczaka smażymy na osobnej patelni. Kiedy kasza jest już prawie na wpół ugotowana dodajemy ją do warzyw i gotujemy aż cały płyn odparuje i kasza będzie dobra, przed końcem gotowania dodajemy kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze około 30 sekund i podajemy. 

Jedna myśl w temacie “Ostry kurczak z kaszą i warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.