Ostatnio zagustowałam w kaszach i dość często gości ona na moim stole. Dzisiaj przygotowałam kaszę z warzywami i z kurczakiem w lekko ostrym, orientalnym sosie. Świeża natka pietruszki dodaje wyrazistości temu daniu. Wyszło przepysznie!
Ostry kurczak z kaszą i warzywami składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- natka pietruszki
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 300 – 500 ml bulionu
- Sos:
- 2 łyżeczki sosu sriracha
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu z białego wina
Ostry kurczak z kaszą i warzywami wykonanie
Składniki na sos podgrzewamy w rondelku aż do połączenia się składników. Kurczaka kroimy w cząstki, zalewamy zimnym już sosem i marynujemy przez około 2 godziny. Zaczynamy gotować kaszę w bulionie. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie startą na tarce marchewkę. Kurczaka smażymy na osobnej patelni. Kiedy kasza jest już prawie na wpół ugotowana dodajemy ją do warzyw i gotujemy aż cały płyn odparuje i kasza będzie dobra, przed końcem gotowania dodajemy kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze około 30 sekund i podajemy.
4 myśli w temacie “Ostry kurczak z kaszą i warzywami”