Bułeczki cynamonowe czyli popularne cynamonki można już od dłuższego czas spotkać praktycznie w każdej cukierni. Ostatnio postanowiłam je zrobić, a że do ciasta drożdżowego mam rękę jak to mawiała moja babcia to wyszły przepyszne i w końcu przekonałam się do cynamonek. Trochę przesadziłam z ilością, ale skorzystali na tym moi koledzy z biura.
Słodkie bułeczki cynamonowe składniki
- 35 dag drożdży
- 4 – 5 szklanek mąki
- 150 g cukru
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka + 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki cynamonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- Lukier:
- 50 g masła
- 100 g serka kremowego typu philadelphia
- 5 łyżek mleka
- 125 g cukru pudru
Słodkie bułeczki cynamonowe wykonanie
Z drożdży, jednej łyżki mąki, cukru i mleka robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajmy szczyptę soli, roztopione masło, resztę cukru i jajka. Mieszamy łyżką, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeżeli trzeba należy dodać trochę ciepłego mleka lub mąki w zależności od tego jakie będzie ciasto. Gotowe ciasto drożdżowe powinno odchodzić od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na długi prostokąt szerokości około 15 cm. brązowy cukier łączymy z cynamonem i posypujemy grubo i równo ciasto, zwijamy w rulon i kroimy w 5 cm bułeczki. Układamy na blaszce w niewielkich odstępach, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut aż będą złoto brązowe. Pozostawiamy do ostygnięcia. Masło, serek i cukier puder miksujemy na jednolitą masę, jeżeli jest za gęsta należy dodać trochę mleka, polewamy bułeczki.