Słodkie bułeczki cynamonowe

cynamonowebuleczki

Bułeczki cynamonowe czyli popularne cynamonki można już od dłuższego czas spotkać praktycznie w każdej cukierni. Ostatnio postanowiłam je zrobić, a że do ciasta drożdżowego mam rękę jak to mawiała moja babcia to wyszły przepyszne i w końcu przekonałam się do cynamonek. Trochę przesadziłam z ilością, ale skorzystali na tym moi koledzy z biura.

Słodkie bułeczki cynamonowe składniki

  • 35 dag drożdży
  • 4 – 5 szklanek mąki
  • 150 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka + 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • Lukier:
  • 50 g masła
  • 100 g serka kremowego typu philadelphia
  • 5 łyżek mleka
  • 125 g cukru pudru

Słodkie bułeczki cynamonowe wykonanie

Z drożdży, jednej łyżki mąki, cukru i mleka robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajmy szczyptę soli, roztopione masło, resztę cukru i jajka. Mieszamy łyżką, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeżeli trzeba należy dodać trochę ciepłego mleka lub mąki w zależności od tego jakie będzie ciasto. Gotowe ciasto drożdżowe powinno odchodzić od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na długi prostokąt szerokości około 15 cm. brązowy cukier łączymy z cynamonem i posypujemy grubo i równo ciasto, zwijamy w rulon i kroimy w 5 cm bułeczki. Układamy na blaszce w niewielkich odstępach, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut aż będą złoto brązowe. Pozostawiamy do ostygnięcia. Masło, serek i cukier puder miksujemy na jednolitą masę, jeżeli jest za gęsta należy dodać trochę mleka, polewamy bułeczki.

Cynamonowe bułeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *