Buraczki, kasza i dobry gulasz czyli przepis na obiad który zasmakuje każdemu smakoszowi polskiej kuchni. Osobiście to mięso ostatnio gotuję bardziej dla męża, ale od czasu do czasu też coś sama zjem mięsnego, dlatego staram się żeby było to coś wyjątkowego i nie oczywistego. Wieprzowina w sosie z porem to danie idealne dla każdego smakosza dań mięsnych.
Wieprzowina w sosie z porem składniki
- 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki
- 1 por
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 400 ml bulionu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Wieprzowina w sosie z porem wykonanie
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Dodajemy przecier, sos worcester, tymianek i bulion. Doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Gotujemy do momentu aż mięso będzie mięciutkie i sos się zredukuje. W międzyczasie pora myjemy kroimy w paski i dusimy na patelni przez około 7 – 10 minut. Pora dodajemy do mięsa już prawie pod koniec gotowania i dusimy jeszcze przez 5 minut. Gotowe.
Jeżeli nie mamy ochoty na danie mięsne to polecam przepis na ciecierzycę w sosie słodko kwaśnym gdyż tak naprawdę nie musimy codziennie jeść mięsa i jednak warto chociaż raz czy dwa razy w tygodniu zrobić sobie dzień bezmięsny.