Zapiekanka chłopska to danie idealne na obiad czy też kolację. Jeśli mamy resztę ugotowanych ziemniaków lub gdy przygotujemy sobie np.pulki wcześniej, to jest też bez wątpienia nie tylko łatwa ale i szybka w wykonaniu. Wystarczy złożyć kilka produktów do jednego szkła i zapiec w piekarniku wtedy, kiedy macie na nią ochote. Składniki do zapiekanki są proste i większość zapewne macie w domu, tak więc jeśli nie macie dziś pomysłu na posiłek, przychodzę z ratunkiem ?
Składniki :
- 6 średnich ziemniaków
- 4 kiełbasy śląskie (ok. 400g.)
- 1 cebula
- garść szczypiorku
- 200g śmietany 18 %
- 1 jajko
- 200g sera żółtego
- pieprz, sól
Wykonanie :
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, obieramy ze skóry i kroimy w plastry . Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wsypujemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pod koniec smażenia dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Do miseczki wlewamy śmietanę i dodajemy do niej pokrojony w kosteczkę ser (połowę podanej porcji), posiekany szczypior i rozbełtane jajko. Wymieszany sos doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno : połowa ziemniaków, połowa sosu śmietanowego, kiełbasa z cebulką, reszta sosu, druga połowa ziemniaków. Na wierzch zapiekankę posypujemy resztą sera i zapiekamy w 180 stopniach około 20 min.