Zapiekanka chłopska z kiełbasą

Z sosem śmietanowym

Zapiekanka chłopska to danie idealne na obiad czy też kolację. Jeśli mamy resztę ugotowanych ziemniaków lub gdy przygotujemy sobie np.pulki wcześniej, to jest też bez wątpienia nie tylko łatwa ale i szybka w wykonaniu. Wystarczy złożyć kilka produktów do jednego szkła i zapiec w piekarniku wtedy, kiedy macie na nią ochote. Składniki do zapiekanki są proste i większość zapewne macie w domu, tak więc jeśli nie macie dziś pomysłu na posiłek, przychodzę z ratunkiem ?

Składniki :

  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 kiełbasy śląskie (ok. 400g.)
  • 1 cebula
  • garść szczypiorku
  • 200g śmietany 18 %
  • 1 jajko
  • 200g sera żółtego
  • pieprz, sól

Wykonanie :

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, obieramy ze skóry i kroimy w plastry . Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wsypujemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pod koniec smażenia dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Do miseczki wlewamy śmietanę i dodajemy do niej pokrojony w kosteczkę ser (połowę podanej porcji), posiekany szczypior i rozbełtane jajko. Wymieszany sos doprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekanka ziemniaczana

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno : połowa ziemniaków, połowa sosu śmietanowego, kiełbasa z cebulką, reszta sosu, druga połowa ziemniaków. Na wierzch zapiekankę posypujemy resztą sera i zapiekamy w 180 stopniach około 20 min.

Zapiekanka z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.