Zapiekanka z bakłażana i cukini

zapiekanka z bakłażana i cukinii

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, robiłam to danie już kilka razy i za każdym razem wprowadzam małe udoskonalenia, teraz już chyba doszłam ostatecznie do momentu w którym żadnych udoskonaleń już nie potrzeba. Jestem pewna że zapiekanka z bakłażana i cukini wyjdzie i zasmakuje waszej rodzince, warto spróbować!

Zapiekanka z bakłażana i cukini składniki

  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mały bakłażan
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 500 ml pomidorowej passaty
  • pół szklanki brązowego ryżu
  • 1 mozzarella

Jak wykonać danie?

Ziemniaki obieramy i zaczynamy od ich podgotowania w całości, należy uważać żeby nie były za bardzo ugotowane, aby się nie rozlatywały podczas krojenia, powinny być jeszcze twardawe, dojdą nam w trakcie pieczenia. Celowo nie podaję czasu gotowania, gdyż ziemniak ziemniakowi nierówny i należy sprawdzić nożem czy są tylko lekko obgotowane i następnie je odcedzić.

Następnie kroimy bakłażana w plastry, układamy na desce, posypujemy grubo solą i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie należy bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie w małym rondelku podgrzewamy passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne 20 minut. 

Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju zapiekanki i macie nadmiar cukini to gorąco polecam przepis na lasagne z cukini.

Jedna myśl w temacie “Zapiekanka z bakłażana i cukini”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *