Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, robiłam to danie już kilka razy i za każdym razem wprowadzam małe udoskonalenia, teraz już chyba doszłam ostatecznie do momentu w którym żadnych udoskonaleń już nie potrzeba. Jestem pewna że zapiekanka z bakłażana i cukini wyjdzie i zasmakuje waszej rodzince, warto spróbować!
Zapiekanka z bakłażana i cukini składniki
- 1 mała cukinia
- 2 czerwone cebule
- 1 mały bakłażan
- 3 średniej wielkości cebule
- 3 duże ziemniaki
- 500 ml pomidorowej passaty
- pół szklanki brązowego ryżu
- 1 mozzarella
Jak wykonać danie?
Ziemniaki obieramy i zaczynamy od ich podgotowania w całości, należy uważać żeby nie były za bardzo ugotowane, aby się nie rozlatywały podczas krojenia, powinny być jeszcze twardawe, dojdą nam w trakcie pieczenia. Celowo nie podaję czasu gotowania, gdyż ziemniak ziemniakowi nierówny i należy sprawdzić nożem czy są tylko lekko obgotowane i następnie je odcedzić.
Następnie kroimy bakłażana w plastry, układamy na desce, posypujemy grubo solą i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie należy bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie w małym rondelku podgrzewamy passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne 20 minut.
Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju zapiekanki i macie nadmiar cukini to gorąco polecam przepis na lasagne z cukini.
Jedna myśl w temacie “Zapiekanka z bakłażana i cukini”