Dżem z fig

dżem z fig

Jesień to sezon na figi! Ostatnio kupiłam je bardzo tanio w sklepie i postanowiłam zrobić zwykły dżem. 

Dżem z fig

Składniki potrzebne do wykonania konfitury z fig

  • 12 fig
  • 1/2 szklanki cukru żelującego

Dżem z fig

Jak wykonać konfiturę ze świeżych fig

Figi myjemy, kroimy w ćwiartki, odkrawamy tylko górną część. Gotujemy przez 20 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i całość wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Dodajemy cukier żelujący i gotujemy kolejne 15 minut. Przekładamy gorący dżem do słoików. Wychodzą dwa mniejsze słoiczki dżemu.

Konfitura figowa

Jeżeli lubicie dżemy z nietypowych owoców to polecam wam również konfiturę z owoców persymony.

Jedna myśl w temacie “Dżem z fig”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.