Czy lubicie przetwory? Szczerze powiedziawszy ja nie zbyt często robię jakieś domowe przetwory, jeżeli już za coś się zabieram to musi być to coś wyjątkowego, a nie zwykłe powidła śliwkowe, choć nie powiem takie też mi się zdarza zrobić jak dostanę śliwki od mamy z domowego ogrodu. Dlatego mam dzisiaj przepis na dżem z fig, idealną porą na jego wykonanie to jesień, gdyż to jesienią jest ich czas. Ostatnio kupiłam je bardzo tanio w sklepie i postanowiłam zrobić zwykły dżem, dlaetgo dzisiaj zapraszam was na przepis na bardzo prosty dżem z fig, który robi się sam a smakuje wprost wyśmienicie i niepowtarzalnie!
Dżem z fig
Składniki potrzebne do wykonania konfitury z fig
- 12 dużych dojrzałych fig
- 1/2 szklanki cukru żelującego
Konfitura z fig
Jak wykonać konfiturę ze świeżych fig
Nasze zakupione i dojrzałe figi myjemy. Dojrzałe owoce łatwo poznamy, gdyż są bardzo miękkie. Po umyciu owoce kroimy w ćwiartki, nie trzeba ich kompletnie obierać, wystarczy po prostu odkroić górną część owocu. Następnie całość przekładamy do garnka i gotujemy przez 20 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i całość wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Kolejno do owoców należy dodać cukier żelujący i gotować kolejne 15 minut, również od czasu do czasu mieszając, następnie przekładamy gorący dżem do słoików. Słoiczku wekujemy w tradycyjny sposób, czyli przekładamy denkiem do góry do garnka, zalewamy do 3/4 wysokości wodą i zagotowujemy. Z podanych proporcji wychodzą dwa mniejsze słoiczki dżemu.
Jeżeli lubicie dżemy z nietypowych owoców to polecam wam również konfiturę z owoców persymony.
Jedna myśl w temacie “Dżem z fig”