Dżem z owoców Kaki

dżem persymony

Coraz bardziej popularne stają się owoce egzotyczne, są coraz częściej łatwiej dostępne i tańsze niż kilka lat temu. W dzisiejszym poście wykorzystałam owoce kaki, z których wykonałam dżem.Najlepsze będą już dobrze dojrzałe owoce, prawie, że przejrzałe. Dżem z owoców kaki można wykorzystać na przykład do naleśników, albo do pączków lub rogalików. Jesień to akurat sezon na te owoce, więc warto skorzystać z okazji i przygotować taki dżemik 😉

Dżem z owoców Kaki składniki

  • 6 bardzo dojrzałych owoców kaki
  • garść malin, mogą być mrożone
  • 100g cukru żelującego
  • 4 łyżki stołowe nasion chia
  • sok z limonki 

Jak zrobić dżem?

Owoce umyć, odkroić górną część, i za pomocą łyżki oddzielić miąższ od skórki. Wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Kaki, sok z limonki i maliny przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu przez około 10 – 15 minut, mieszając co chwilę, aby się nie przypaliły. Dodać cukier i mieszając gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać chia, które wytworzą żelowatą otoczkę i nadadzą bardziej zwartą konsystencję. Można oczywiście ten krok pominąć, ale ja lubię użyć tych nasion gdyż są bardzo zdrowe. 

Owoce persymony

Jeżeli lubicie przetwory z niestandardowych owoców to polecam również zrobić pyszny dżem ze świeżych fig. Taki dżem nadaje się idealnie jako nadzienie do pączków, jednak najlepiej nadziewać nim pączki na zimno. Koniecznie przygotujcie dżem na jesień jak owoce persymony są ogólno dostępne i schowajcie do spiżarki a później wykorzystajcie do pączków na tłusty czwartek. Jestem pewna że zaskoczycie nim nie jedną osobę. Jestem fanką łączenia tradycji z czymś nowym, zdecydowanie warto w kuchni trochę eksperymentować.

Jedna myśl w temacie “Dżem z owoców Kaki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *