Falafel z ciecierzycy

falafel

Hej! Dzisiaj kolejne danie z cyklu tych bezmięsnych. Kuchnia wegetariańska i wegańska też może być bardzo ciekawa i smaczna, dlatego chciałabym was zachęcić do spróbowania czasem dań bez mięsa. Na dzisiaj przygotowałam falafel, czyli klasyczne i chyba najbardziej znane danie kuchni wege. Przepis pochodzi z restauracji w której byłam sous chefem i takich falafeli przerobiłam dobrych kilka kilogramów.

Falafel z ciecierzycy

Przepis na falafel – potrzebne składniki

  • 450 g suchej ciecierzycy
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 ostra papryczka chili

Falafel z ciecierzycy

Jak wykonać domowy falafel?

Ciecierzycę namaczamy w wodzie, pozostawiamy na całą noc. Pietruszkę i kolendrę myjemy, wrzucamy do robota kuchennego razem z obraną cebulą, czosnkiem i papryczką chili. Dodajemy po trochu ciecierzycy. Wszystko dokładnie miksujemy następnie całość przekładamy do osobnego naczynia. Miksujemu resztę ciecierzycy i dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą, dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, kmin, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Za pomocą dwóch łyżek formujemy falafele, należy pamiętać  aby je dobrze zbić. Smażymy w dobrze nagrzany oleju przez około 5-7 minut, aż będą miały złoty kolor i nie będą surowe w środku.

W jaki sposób podawać domowy falafel?

Najlepiej podawać falafel w placku tortilla lub chlebku typu pita z sałatką, warzywami i sosem czosnkowym. Falafel idealnie sprawdzi się nam również jako dodatek do sałatki. Tak przygotowana masa nadaje się również do zamrażania. Najlepiej uformować już kulki i rozłożyć na tacce i mrozić pojedyńczo, a po zamrożeniu przełożyć do pojemnika. Tak zamrożony falafel można od razu smażyć na gorącym oleju.

Jeżeli szukacie przepisów na inne dania wegetariańskie to polecam wam zapiekankę z bakłażana i cukinii lub warzywne klopsiki które można podawać w taki sam sposób jak falafel, czyli w tortilli lub jako dodatek do sałatki albo po prostu jako przekąskę na imprezę.

Często przygotowuje dania bezmięsne mimo iż nie jestem wegetarianką, ale uważam iż czasami warto spróbować czegoś innego i wypróbować coś nowego. Mojemu mężowi też zasmakowały dania wegetariańskie.

Jedna myśl w temacie “Falafel z ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.