Przepis na kurczaka po chińsku powstał szybko i taki właśnie jest jeśli chodzi o przygotowanie. Łatwo dostępne produkty warzywne i 2 składniki z półki azjatyckiej wystarczą aby stworzyć pyszne i szybkie lekko orientalne danie . Ja podałam potrawę z makaronem ryżowym ale doskonale zasmakuje również z ryżem. W przepisie zrezygnowałam z pikantnych przypraw gdyż planowałam podać kurczaka również dzieciaków. I słusznie ponieważ dzieciaki jadły aż się przysłowiowe „uszy trzęsły” ?. Polecam
Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- pół pora (biała część)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryki (jednakowe lub różnokolorowe)
- 2 marchewki
- 1 mała limonka
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki octu ryżowego (lub cytryny)
- 5 łyżek wody
- sól, pieprz, papryka słodka
- sezam
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie :
Do przygotowania kurczaka po chińsku będziemy potrzebowali woka lub głębokiej patelni. Kurczaka myjemy i kroimy na wąskie paseczki, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Por kroimy w krążki, cebulę drobno siekamy zaś czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu (np olej rzepakowy) i wrzucamy na nią por, cebulę i czosnek. Gdy osiągniemy złoty kolor, dodajemy pozostałe warzywa . Podsmażone warzywa zdejmujemy na chwilkę z patelni, dolewamy łyżkę oleju i wykładamy kurczaka, smażymy na złoty kolor i na powrót wsypujemy wszystkie warzywa. Podsmażamy całość około 5 minut w tym czasie przygotowując sos. W naczyniu łączymy ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy i sok z limonki. Jeśli nie posiadamy octu ryżowego, możemy zastąpić go sokiem z cytryny. Przygotowany sos wlewamy do kurczaka i dusimy pod przykryciem około 10 min (do miękkości miesa). Marchewka powinna wyjść delikatnie al dente. Na talerzu dekorujemy danie sezamem oraz skórką startą z limonki.
Należy pamiętać że smak oraz słoność potrawy w dużej mierze zależy od jakości sosu sojowego.