Kurczak po chińsku

Pomysł na szybki posiłek

Przepis na kurczaka po chińsku powstał szybko i taki właśnie jest jeśli chodzi o przygotowanie. Łatwo dostępne produkty warzywne i 2 składniki z półki azjatyckiej wystarczą aby stworzyć pyszne i szybkie lekko orientalne danie . Ja podałam potrawę z makaronem ryżowym ale doskonale zasmakuje również z ryżem. W przepisie zrezygnowałam z pikantnych przypraw gdyż planowałam podać kurczaka również dzieciaków. I słusznie ponieważ dzieciaki jadły aż się przysłowiowe „uszy trzęsły” ?. Polecam

Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • pół pora (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryki (jednakowe lub różnokolorowe)
  • 2 marchewki
  • 1 mała limonka
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki octu ryżowego (lub cytryny)
  • 5 łyżek wody
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • sezam
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie :

Do przygotowania kurczaka po chińsku będziemy potrzebowali woka lub głębokiej patelni. Kurczaka myjemy i kroimy na wąskie paseczki, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Por kroimy w krążki, cebulę drobno siekamy zaś czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu (np olej rzepakowy) i wrzucamy na nią por, cebulę i czosnek. Gdy osiągniemy złoty kolor, dodajemy pozostałe warzywa . Podsmażone warzywa zdejmujemy na chwilkę z patelni, dolewamy łyżkę oleju i wykładamy kurczaka, smażymy na złoty kolor i na powrót wsypujemy wszystkie warzywa. Podsmażamy całość około 5 minut w tym czasie przygotowując sos. W naczyniu łączymy ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy i sok z limonki. Jeśli nie posiadamy octu ryżowego, możemy zastąpić go sokiem z cytryny. Przygotowany sos wlewamy do kurczaka i dusimy pod przykryciem około 10 min (do miękkości miesa). Marchewka powinna wyjść delikatnie al dente. Na talerzu dekorujemy danie sezamem oraz skórką startą z limonki.

Należy pamiętać że smak oraz słoność potrawy w dużej mierze zależy od jakości sosu sojowego.

Składniki na kurczaka po chińsku
Kurczak z sosem sojowym
Kurczak po chińsku
Proste danie orientalne
Pomysł na szybki obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *