Jak zrobić idealne naleśniki? Oto jest pytanie! Prawda jest taka, że większość osób ma swój ulubiony przepis na ciasto na naleśniki. Jedni wolą, gdy są one grubsze, inni jak są bardzo cieniutkie. My osobiście preferujemy wersje pośrednią. Zapraszamy po przepis.
Naleśniki przepis
Jeśli szukacie przepisu i wskazówek na idealne naleśniki, to dobrze trafiliście. Z tym przepisem placki udają się nawet te pierwsze! Wystarczy trzymać się wskazówek i przepisu krok po kroku. To co? Gotowi? Smażymy!
Jako nadzienie można wykorzystać np. domowy dżem, twaróg ze śmietaną lub można tez stworzyć wersję na wytrawnie, np. z pieczarkami lub z kurczakiem. Obojętnie czym wypełnicie placki, wyjdą zawsze przepysznie!
Takie usmażone placki naleśnikowe można wykorzystać jako fajny dodatek do zup. Np. można je pociąć po usmażeniu na paseczki i stworzyć w ten sposób naleśnikowy makaron. Rosół z takim naleśnikowym makaronem to super modyfikacja tradycyjnego dania, a Wasza rodzinka na pewno będzie pozytywnie zaskoczona.
Naleśniki – Składniki:
- 2 jajka (średniej wielkości)
- 150 g mąki pszennej (tortowa, 1 szklanka)
- szczypta soli
- 2/5 szklanki wody gazowanej (ewentualnie zwykłej, 100 ml)
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 3 łyżki oleju do ciasta
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis na naleśniki:
- Najlepiej, by wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe było w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Kolejno wbić jajka, wlać mleko, wodę oraz olej. Wymieszać ciasto na gładką, jednolitą masę – najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Odstawić na około 30-40 minut, by ciasto odpoczęło.
- Przygotować patelnię do naleśników lub inną. Rozgrzać ją (i jeśli jest taka potrzeba, to również natłuścić, aczkolwiek większość patelni do naleśników nie wymaga dodatkowego natłuszczania, jeśli do ciasta dodany jest olej – naleśnik nie powinien przywierać – jeśli przywiera, to znaczy, że patelnię trzeba dodatkowo natłuścić olejem).
- Na bardzo dobrze i równomiernie rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta naleśnikowego, zakołysać patelnią, by równomiernie rozprowadzić ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
- Po usmażeniu odłożyć naleśniki na talerz i przykryć drugim talerzykiem, by nie wysychały i pozostały elastyczne.
- Z podanych składników wyszło nam 5 naleśników o średnicy 24 cm i średnio grubym cieście. Z tych samych proporcji możecie zrobić ok. 7-8 cienkich naleśników, wystarczy na patelnię wlać mniejszą porcję ciasta i dość szybkim, sprawnym ruchem rozprowadzić ją po powierzchni patelni.
- Naleśniki takie można podawać zarówno na słodko, jak i wytrwanie. Idealnie nadają się jako naleśniki do krokietów. Smacznego!
Z czym podawać naleśniczki? Moja propozycje:
- Nutella
- dżem, np. truskawkowy, jagodowy, z owoców leśnych
- twaróg ze śmietaną
- pieczarki z serek żółtym

Inspiracja: https://kulinarneprzeboje.pl/nalesniki/