Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Uwielbiam risotto. Przygotowywałam je już na wiele sposobów: z grzybami, warzywami, krewetkami i w każdej wersji mojej rodzince bardzo smakuje. Dodatkowo jest ono łatwe i szybkie do wykonania. Dodatki do takiego risotto możecie zmieniać według własnego uznania. Dziś zdecydowałam się przygotować risotto z kurczakiem i pieczarkami. Wbrew pozorom zrobienie takiego risotto z kurczakiem nie jest skomplikowane, a efekty są naprawdę pyszne! To danie uda się nawet osobom, które nie są zbyt zaawansowane w kuchni. Pewnie wiele osób zastanawia się nad tym, jaki ryż do risotto będzie odpowiedni. Najlepiej użyć ryżu arborio, ewentualnie parboiled. Tak więc gorąco polecam wam wypróbować ten przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami! Jest ono naprawdę smaczne i muszę przyznać, że to danie na stałe wpisze się w moje menu. Przed podaniem risotto z pieczarkami posypuję startym żółtym serem i posiekaną zieloną natką pietruszki. Dzięki temu smakuje jeszcze lepiej. Po prostu prawdziwa pychotka!

Risotto z kurczakiem i pieczarkami – składniki:

  • 200 g (1 szklanka) ryżu arborio
  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 nieduża cebula
  • sól, pieprz
  • żółty starty ser do posypania
  • posiekana natka pietruszki
Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto z kurczakiem i pieczarkami – przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Kurczaka przekładamy na patelnię i podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki.
  3. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodajemy masło, wsypujemy ryż i smażymy, aż ryż robi się szklisty i pokryje się tłuszczem. Następnie wlewamy wino. Smażymy, ciągle mieszamy. Kiedy ryż zrobi się suchy, dodajemy 1/4 szklanki bulionu. Podsmażamy i czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Wlewamy następną porcję bulionu. Postępujemy tak do wyczerpania bulionu. Na koniec dodajemy podsmażone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem risotto posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.