Szarlotka na kruchym cieście

szarlotka prawie amerykańska

Chyba każdy kojarzy z filmów lub bajek ze stanów to ciasto z charakterystyczną kratką na wierzchu. Dlatego postanowiłam spróbować odtworzyć to ciasto. Zrobiłam to trochę po swojemu gdyż do masy jabłkowej dodałam nasiona chia. Dlatego szarlotka na kruchym cieście idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.

Szarlotka na kruchym cieście

Składniki do wykonania klasycznej szarlotki an kruchym cieście

  • 6 jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia
  • Ciasto
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 115 g masła
  • 1 – 2 łyżek zimnej wody

Szarlotka na kruchym cieście

Jak wykonać szarlotkę idealną?

Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i dodajemy 1/2 szklanki wody. Następnie całość gotujemy aż jabłka będą miękkie uważając się nie przypaliły, około 20 minut. Dodajemy cynamon i nasiona chia. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy sól, cukier i mąkę. Zagniatamy ciasto.

Jeżeli ciasto jest zbyt suche to można dodać trochę wody. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki aby się schłodziło przez pzynajmniej 30 minut. Dzielimy ciasto na dwie części, w międzyczasie formę smarujemy masłem, a spód i boki wykładamy ciastem, na to przekładamy jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski grubości około 2 cm następnie kładamy na wierzch w kratkę. Pieczemy w 175 stopniach przez około 40 – 50 minut aż wierzch będzie rumiany. Podajemy z lodami i bitą śmietaną. 

Szarlotka prawie amerykańska

Uwielbiam ciasta z owocami! Jeżeli spodobał wam się ten przepis polecam jeszcze spróbować tartę migdałową z gruszkami lub przepyszne ciasto ze śliwkami węgierkami i orzechami włoskimi. Najbardziej z mężem lubimy chyba takie właśnie domowe ciasta z owocami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.