Wafle serduszka to zdecydowanie wsponienie z dzieciństwa nie jednego z nas. Więc kiedy mąż przyniósł do domu, starą, wielką chciało by się powiedzieć średniowieczną wafelnice, wiedziałam że muszę znaleźć najlepszy przepis. Mój przepis na wafle z dodatkiem śmietany to strzał w dziesiątkie. Delikatnie słodkie, lekko pulchne nie wymagające żadnych dodatków. Zostawiam więc na blogu ten przepis i mam nadzieję że będzie smakował Wam tak samo jak nam ?
Składniki :
- 4 duże jajka
- 1 szkl cukru
- 200g śmietany 18% (1 małe opakowanie)
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki roztopionego masła (lub oleju rzepakowego)
- 1 opakowanie cukru wanilynowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
- tłuszcz do smarowania
Do smaku można dodać 1 łyżeczkę aromatu waniliowego lub innego ulubionego smaku.
Wykonanie :
Białka odzielamy od żółtek po czym do misy wlewamy białka i ubijamy na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli. Kiedy uzyskamy pianę, kolejno dodajemy następne składniki :żółtka, cukier, masło lub olej, mleko, cukier wanilynowy i śmietanę. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Nagrzewamy wafelnice i smarujemy ją delikatnie tłuszczem, po czym nalewamy każdorazowo po jednej łyżce wazowej ciasta. Przygotowane wafle możemy podać z dodatkami lub bez, gdyż są wystarczająco słodkie.
Smacznego