Dorsz to moja ulubiona ryba. Przyrządzam go na różne sposoby a dzisiaj padło na mini burgery rybne. Można podać je zamiast tradycyjnych kotletów mielonych z ziemniakami. Lub po prostu zrobić rybnego burgera w bułce, a dodatki skomponować samemu. Polecam wypróbować, mi taka wersja na przygotowanie dorsza jak najbardziej odpowiada. Takie burgery to moja propozycja podania czegoś nowego na Wigilijny stół i jestem pewna że każde dziecko zasmakuje w takich burgerach rybnych, więc zapraszam na przepis!
Mini burgery z dorsza
Składniki które będą potrzebne do wykonania rybnych kotlecików
- 700 g filetów z dorsza
- 1 szklanka mleka
- 2 cebula
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- przyprawy – sól i pieprz
- mała garść natki pietruszki
Mini burgery z dorsza
Burgery rybne – jak je wykonać?
Na sam początek mleko i posiekaną cebulę należypodgrzewamy, uważajmy jednak aby go nie zagotować, następnie do garnka dodajemy filety z dorsza i gotujemy przez 7 – 10 minut, aż ryba będzie ugotowana. Kolejno musimy rybę należy pozostawić do ostygnięcia zanurzoną w mleku, dopiero po ostygnięciu wyciągamy rybę, mleko zostawmy w razie jakbyśmy musieli go użyć do masy.
W kolejnym kroku rozdrabniamy rybę widelcem w misce, następnie dodajemy rozdrobnione ostudzone, ugotowane ziemniaki, jajko, sól, pieprz, pietruszkę i zagniatamy. Można dodać trochę mleka z gotowania dorsza aby związać masę. Formujemy kotleciki i obtaczamy najpierw w mące, później w rozbitym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, gotowe!
Jeżeli zasmakowały wam moje burgery rybne to zapraszam na przepis na inną wersję kotlecików z dorsza . Takie kotleciki sprawdzą się zapewne na nie jednym wigilijnym stole i zasmakują każdemu niejadkowi.
Jeżeli jednak nie jesteście fanem dorsza tak jak ja to zasmakuje wam na pewno łosoś z sezamem podany z sosem miodowo sojowym, lekko orientalne danie, idealne na obiad dla rodziny.