Genialne i proste ciasto makowe na białkach przełożone kremem budyniowym z maskarpone, obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi lub nawet trzeci dzień.
Spód składniki :
- 1 szklanka (250ml) białek
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 100 g oleju
- 100 g suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem składniki :
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 250 g mascarpone
Posypka kokosowa składniki :
- 1 łyżka masła
- 4 pełne łyżki wiórków (ilość wg. uznania, jeżeli ktoś lubi więcej może podwoić porcje)
Ciasto wykonanie :
- Spód: białka ubić z cukrem. Dodać resztę składników i wymieszać. Wylać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec 35 minut w 180C.
- Krem: budyń ugotować wg. opisu na opakowaniu dodając cukier. Pozostawić do ostygnięcia a następnie zmiksować z mascarpone na puszysty krem.
- Posypka: masło rozpuścić, dodać wiórki i uprażyć na złoto
Ciasto makowe :
Przestudzony spód przekroić na dwa blaty. Jeden posmarować większą częścią kremu. Przykryć drugim. Posmarować resztą kremu i posypać kokosem.