Ciasto makowe z kremem budyniowym i kokosem

Genialne i proste ciasto makowe na białkach przełożone kremem budyniowym z maskarpone, obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi lub nawet trzeci dzień.

Spód składniki :

  • 1 szklanka (250ml) białek
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 100 g oleju
  • 100 g suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem składniki :

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g mascarpone

Posypka kokosowa składniki :

  • 1 łyżka masła
  • 4 pełne łyżki wiórków (ilość wg. uznania, jeżeli ktoś lubi więcej może podwoić porcje)

Ciasto wykonanie :

  • Spód: białka ubić z cukrem. Dodać resztę składników i wymieszać. Wylać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec 35 minut w 180C.
  • Krem: budyń ugotować wg. opisu na opakowaniu dodając cukier. Pozostawić do ostygnięcia a następnie zmiksować z mascarpone na puszysty krem.
  • Posypka: masło rozpuścić, dodać wiórki i uprażyć na złoto

Ciasto makowe :

Przestudzony spód przekroić na dwa blaty. Jeden posmarować większą częścią kremu. Przykryć drugim. Posmarować resztą kremu i posypać kokosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *