Sałatka majonezowa z tortellini

Sałatka majonezowa z tortellini to połączenie malutkich włoskich pierożków z chrupiącymi warzywami. Taka sałatka majonezowa z tortellini to pomysł na każdą okazję: śniadanie, obiad i kolację, a także na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne czy spotkania z przyjaciółmi. Do przygotowania tej sałatki możemy wykorzystać pierożki z różnym nadzieniem. W moim przypadku były to tortellini z prosciutto. Zazwyczaj taki makaron je się na ciepło, jednak w tej sałatce idealnie sprawdza się na zimno. Gorąco zachęcam was do wypróbowania przepisu na sałatkę majonezową z tortellini!

Sałatka majonezowa z tortellini – składniki:

  • 1 opakowanie (250g) makaronu tortellini z ulubionym nadzieniem (np. z prosciutto, ricottą, warzywami)
  • 1 mała puszka (150 g) kukurydzy konserwowej
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól, pieprz do smaku

Marynata do czerwonej cebuli:

  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu winnego (można użyć octu jabłkowego)
Sałatka majonezowa z tortellini

Sałatka majonezowa z tortellini – przygotowanie:

  1. Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia na durszlaku.
  2. Czerwoną cebulę obieramy, drobno siekamy i przekładamy do małej miseczki. Dodajemy do niej ocet winny (lub ocet jabłkowy), sól oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 15 minut.
  3. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na sitku do odsączenia.
  4. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
  5. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  6. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w połówki lub ćwiartki.
  7. Do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę majonezową z tortellini przekładamy ugotowane i przestudzone pierożki. Dodajemy pokrojonego ogórka i pomidorki koktajlowe. Przekładamy kukurydzę konserwową. Dodajemy wcześniej zamarynowaną czerwoną cebulę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  8. Do osobnej miseczki dodajemy majonez i kwaśną śmietanę (lub jogurt naturalny), musztardę dijon i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
  9. Do miski z sałatką dodajemy sos. Sałatkę dokładnie mieszamy. Miskę z sałatką majonezową z tortellini przykładamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.