Sałatka majonezowa z tortellini to połączenie malutkich włoskich pierożków z chrupiącymi warzywami. Taka sałatka majonezowa z tortellini to pomysł na każdą okazję: śniadanie, obiad i kolację, a także na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne czy spotkania z przyjaciółmi. Do przygotowania tej sałatki możemy wykorzystać pierożki z różnym nadzieniem. W moim przypadku były to tortellini z prosciutto. Zazwyczaj taki makaron je się na ciepło, jednak w tej sałatce idealnie sprawdza się na zimno. Gorąco zachęcam was do wypróbowania przepisu na sałatkę majonezową z tortellini!
Sałatka majonezowa z tortellini – składniki:
- 1 opakowanie (250g) makaronu tortellini z ulubionym nadzieniem (np. z prosciutto, ricottą, warzywami)
- 1 mała puszka (150 g) kukurydzy konserwowej
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy dijon
- sól, pieprz do smaku
Marynata do czerwonej cebuli:
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu winnego (można użyć octu jabłkowego)
Sałatka majonezowa z tortellini – przygotowanie:
- Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia na durszlaku.
- Czerwoną cebulę obieramy, drobno siekamy i przekładamy do małej miseczki. Dodajemy do niej ocet winny (lub ocet jabłkowy), sól oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 15 minut.
- Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na sitku do odsączenia.
- Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
- Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
- Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w połówki lub ćwiartki.
- Do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę majonezową z tortellini przekładamy ugotowane i przestudzone pierożki. Dodajemy pokrojonego ogórka i pomidorki koktajlowe. Przekładamy kukurydzę konserwową. Dodajemy wcześniej zamarynowaną czerwoną cebulę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Do osobnej miseczki dodajemy majonez i kwaśną śmietanę (lub jogurt naturalny), musztardę dijon i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
- Do miski z sałatką dodajemy sos. Sałatkę dokładnie mieszamy. Miskę z sałatką majonezową z tortellini przykładamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego!