wp_ad_camp_init

Śledzie po węgiersku

śledzie po węgiersku

Nigdy nie byłam fanką śledzi, jakoś zawsze tradycyjnie przygotowane śledzie nie zachęcały mnie do tego aby ich spróbować, aż do momentu gdy na przyjęciu u mamy spróbowałam śledzi po węgiersku. Ryba jest podana w sosie pomidorowo paprykowym z dodatkiem cebuli i pieczarek, niby proste połączenie, ale jakie pyszne. Jeżeli nie lubicie śledzi to polecam wypróbować ten przepis, a fanom ostrzejszych smaków polecam dodać trochę chili, ja oczywiście należę do grupy która lubi ostrzejsze potrawy. Śledzie po węgiersku najlepiej przygotowac 2-3 dni przed podaniem aby smaki dobrze się przegryzły i bez problemu można je przechowywać w lodówce do tygodnia.

Śledzie po węgiersku

Co nam będzie potrzebne do przygotwania śledzi po węgiersku:

  • 3 solone płaty śledziowe a’la matias
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 1/4 łyżeczki soli lub mniej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek wody
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili (w zależności od upodobań)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Śledzie po węgiersku

Sposób przygotowania śledzi po węgiersku

Na samym początku filety należy przełożyć do miski i zalać zimną wodą lub mlekiem, odkładamy w chłodniejsze miejsce na 3 godziny. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. Myjemy paprykę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski, natomiast pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i podsmażamy 2 minuty. Następnie dodajmy pieczarki, smażymy do momentu aż pieczarki puszczą wodę, solimy odrobinę. Kolejno należy dodać koncentrat pomidorowy, wodę, cukier i ocet. Doprawiamy słodką, ostrą papryką w proszku oraz chili (jeżeli lubimy ostrzejsze smaki). Całość należy dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjejmujemy patelnię z ognia, pozostawiamy do przestudzenia. Filety śliedziowe odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski o grubości 1,5 – 2 cm, plastry śledziowe przekładamy na patelnię z przestudzonym sosem, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Gotowe!

Śledzie po węgiersku

Jedna myśl w temacie “Śledzie po węgiersku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *