Śledzie po węgiersku

śledzie po węgiersku

Nigdy nie byłam fanką śledzi, jakoś zawsze tradycyjnie przygotowane śledzie nie zachęcały mnie do tego aby ich spróbować, aż do momentu gdy na przyjęciu u mamy spróbowałam śledzi po węgiersku. Ryba jest podana w sosie pomidorowo paprykowym z dodatkiem cebuli i pieczarek, niby proste połączenie, ale jakie pyszne. Jeżeli nie lubicie śledzi to polecam wypróbować ten przepis, a fanom ostrzejszych smaków polecam dodać trochę chili, ja oczywiście należę do grupy która lubi ostrzejsze potrawy. Śledzie po węgiersku najlepiej przygotowac 2-3 dni przed podaniem aby smaki dobrze się przegryzły i bez problemu można je przechowywać w lodówce do tygodnia.

Śledzie po węgiersku

Co nam będzie potrzebne do przygotwania śledzi po węgiersku:

  • 3 solone płaty śledziowe a’la matias
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 1/4 łyżeczki soli lub mniej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek wody
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta chili (w zależności od upodobań)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Śledzie po węgiersku

Sposób przygotowania śledzi po węgiersku

Na samym początku filety należy przełożyć do miski i zalać zimną wodą lub mlekiem, odkładamy w chłodniejsze miejsce na 3 godziny. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. Myjemy paprykę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski, natomiast pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i podsmażamy 2 minuty. Następnie dodajmy pieczarki, smażymy do momentu aż pieczarki puszczą wodę, solimy odrobinę. Kolejno należy dodać koncentrat pomidorowy, wodę, cukier i ocet. Doprawiamy słodką, ostrą papryką w proszku oraz chili (jeżeli lubimy ostrzejsze smaki). Całość należy dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjejmujemy patelnię z ognia, pozostawiamy do przestudzenia. Filety śliedziowe odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski o grubości 1,5 – 2 cm, plastry śledziowe przekładamy na patelnię z przestudzonym sosem, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Gotowe!

Śledzie po węgiersku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.