Zimowa drożdżówka z cynamonem

Warkocz z cynamonem

Kiedy zbliża się zima, w naszych kuchniach królują korzenne smaki cynamonu, imbiru i goździków. Rozgrzewające zimowe herbartki, świąteczne pierniki i pierniczki to klasyki w których wykorzystujemy te niesamowite aromaty. Ale jeśli jesteś fanem drożdżówek, to dzisiaj upieczemy właśnie to ciacho z dodatkiem cynamonu, migdałów i żurawiny. Będzie pachniało i będzie smacznie ?.

Składniki :

  • 500g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 220ml mleka
  • 80g rozpuszczonego masła (lub palmy)
  • 35g drożdży
  • 1 jajko

Masa cynamonowa

  • 3 łyżki masła (lub palmy) w temp. A pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • odrobina mleka do posmarowania drożdżówki

BLASZKA : Keksówka 30/12

Opcjonalnie:migdały, żurawina

Wykonanie :

1.Masło do ciasta (80g) rozpuszczamy, zaś mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami do momentu ich rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz roztrzepane jajko. Następnie dodajemy zaczyn z mleka i drożdży oraz ciepłe ale nie gorące masło. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Wymieszane ciasto odkładamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wszystkie składniki na masę cynamonową mieszamy ze sobą.

Wysypujemy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypując mąką i rozciągany na prostokąt (ok. 30/40cm). Ciasto jest na tyle elastyczne, że ja wykonałam to bez użycia wałka. Placek smarujemy przygotowaną masą i zwijany w roladę, a następnie nacinamy wzdłuż ale nie do końca i końce zwijamy w warkocz. Tak przygotowaną drożdżówkę wkładamy do blaszki z papierem, smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. U mnie wyparzona żurawina i płatki migdałów.

Drożdżowe z cynamonem
Warkocz cynamonowy

Drożdżówkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.