Mak tylko na święta? Jeśli lubicie mak, to na pewno gości u Was częściej. Dzisiaj przychodzę nie z makowcem, nie z drożdżówką makową a z babką która dodatkowo pachnie też kokosem. Jeśli nie znacie jeszcze trójkolorowego ciasta z makiem i kokosem to zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 250g palmy
- 1 szkl cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek oleju
Dodatkowo :
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl.wiórek kokosowych
- 3/4 szkl suchego maku
Wykonanie :

- Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej. Palmę rozdrobnioną na mniejsze kawałki wrzucamy do misy, dosypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Kolejno dodajemy pojedynczo jajka a następnie mąkę, proszek do pieczenia i olej.
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 równe części i dodajemy do pierwszej kakao, do drugiej mak a do trzeciej kokos.

- Blaszkę o wymiarach 11/25 (ja miałam troszkę większą więc jest niższy) smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto zaczynając od masy kakaowej, poprzez kokosową i na koniec makową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto 55min. (czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika).
- Po upieczeniu studzimy na blacie. Podajemy z lukrem, cukrem pudrem lub polewą .
