Przepis na pulpeciki powstał z potrzeby przekonania mojej rodziny do sosu na bazie śmietanki,a to nie lada wyzwanie. Sekretnym składnikiem dzięki któremu się to udało jest ser. Grana Padano, to zaraz po Parmezanie, jeden z najpopularniejszych serów włoskich długo dojżewajacych produkowany z mleka krowiego. Jako ciekawostka wspomnę tylko że jest bardzo zdrowym, wartościowym serem i co zaskakujące – nie zawiera laktozy. Pulpeciki w sosie podałam z makaronem, ale równie dobrze sprawdzą się z ryżem. Jeśli chcesz przygotować bardziej dietetyczny posiłek, możesz śmietankę zastąpić mlekiem kokosowym. Makaron po ugotowaniu jeszcze na patelni połączyłam z sosem , dzięki czemu nabrał delikatnego smaku i miękkości. Jeśli lubisz aldente, połącz na talerzu przed podaniem. Grana Padano możesz zastąpić parmezanem.
Składniki :
- 500g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- Pół łyżeczki papryki slodkiej
- Pół łyżeczki czosnku granulowanego
- Sól, pieprz
SOS
- 1 por-biała część
- Pół szklanki słodkiej śmietanki 12% (możesz zastąpić mlekiem kokosowym)
- 50g sera Grana Padano lub parmezanu
- Pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz do smaku

Wykonanie :
Por kroimy w krążki i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki, dodając do mięsa przyprawy, jajko i tartą bułkę. Doprawiamy według własnych upodobań. Mięso formujemy w małe kulki, układamy na patelni z porem i zalewamy do 3/4 wysokości . Dusimy pod przykryciem ok. 25 min (do miękkości) w razie potrzeby dolewając wody. W tym czasie możemy przygotować makaron lub ryż.

Kiedy mięso jest już mięciutkie, do szklanki z śmietaną wlewamy kilka łyżek sosu z pulpetów aby ją zahartować, następnie całość na powrót dodajemy do mięsa. Dosypujemy posiekany koperek oraz drobno starty ser i gotujemy tylko do momentu rozprowadzenia składników. Żeby makaron miał aromat sosu, możemy go połączyć z sosem wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać. Na koniec można posypać koperkiem lub dodatkowym serem np. żółtym.
Smacznego
nfd
